Hemmagjorda skumraketer

-

Helgens fika kommer här! Ni vet sådana skumraketer eller skumtoppar? De är ju faktiskt helt galet goda när de är färska och inte alls speciellt goda när de börjar bli gamla. Det har aldrig riktigt slagit mig att jag skulle göra egna då jag tänkt att de är rätt svåra, men i helgen slog jag till och gjorde egna hemmagjorda skumraketer. Och goda – det var bara förnamnet! (men svåra var faktiskt efternamnet…)

Om ni inte orkar baka den den här helgen, så spara receptet till närmare påsk!

Receptet hittade jag inne hos Camilla och bara kopierat, en otroligt duktig bagare som dessutom är en av de gladaste människor jag vet. Jag såg henne på nyhetsmorgon i helgen och hon skrattar ofta! Härligt med glada människor – det är alldeles för många som går runt som citroner. Så fram för mera skratt eller åtminstone leenden i vår vardag!

Jag har som sagt bara kopierat Camillas recept men jag valde att följa dl-måtten. Egentligen borde jag baka mera med vågen som mått men har inte klivit över tröskeln för det. Hur gör ni när ni bakar? Väger ni eller mäter ni?

Hemmagjorda skumraketer

För 25 hemmagjorda skumraketer:

100 g (1 dl) vatten
3 g (ca 1 tsk) agar agar pulver eller gelatinpulver
440 g (ca 5 dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
100 glykossirap (ca 0,75 dl)
220 g äggvita (äggvita från 5-6 stora ägg)

300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
1 tsk neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)

ca 4 dl kokosflingor

Mät upp vatten och gelatinpulver (eller agar agar pulver) i en kastrull. Sjud försiktigt på medelvärme tills gelatinpulvret löst upp sig i vattnet.

Tillsätt strösocker, vaniljsocker och glykossirap. Rör om och koka upp till 112 grader.

Vispa äggvitan till ett vitt fast skum med elvisp. Tillsätt försiktigt (droppvis) sockerblandningen samtidigt som du fortsätter att vispa på hög hastighet (lättast blir det om du använder köksassistent eller har en hjälpande hand så att du kan fokusera på att försiktigt ha ner blandningen.

Fortsätt sedan att vispa skummet på medelhastighet tills den svalnat helt och hållet och fått en fin, blank och följsam konsistens.

Täck två plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut skumsmeten i cylindrar som är ca 3-4 cm breda och 6-8 cm långa (egentligen spelar storleken här ingen roll men det var så stora jag gjorde dem för att få ut 25 stycken skumrakter).

Ställ plåtarna i frysen och låt dem stelna i minst 4h.

Hemmagjorda skumraketer

Chokladdoppa dina skumraketer:

Grovhacka den mörka chokladen och ha ner den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt oljan och blanda ihop till en jämn smet.

Låt chokladen svalna något innan du doppar skumraketerna i den mörka chokladen och sedan rullar dem i kokos medan chokladen fortfarande inte har stelnat. Detta är en kladdig historia så strunta i om de hamnar lite skumraketsbitar, smält choklad eller kokos där det egentligen inte ska vara. Slutresultatet påverkas inte så mycket av det.

Hemmagjorda skumraketer
Som ni ser så blev de verkligen inte snygga – men huuuur goda som helst!

Servera dem direkt eller förvara dem i en lufttät burk i kylen. Håller i minst 1 vecka.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Kommentera