Odla ärtskott

-

Det är ju så fräscht, snyggt och gott att ha skott eller groddar att lägga på sin mat, men de är ärligt talat ganska dyra att köpa – iaf om en vill ha fräscha tillskott till nästan varje måltid. Jag har tänkt länge att jag ska odla ärtskott och strax före påsk kom jag till skott (no shit Sherlock). Jag kombinerade två inlägg, både detta inlägg och sen att koka egen klassisk ärtsoppa.

Jag gjorde så här (som alltså räckte till både ärtskottsodling och ärtsoppa för två personer):

2 dl torra gula ärtor blötläggs i åtminstone 12 timmar, blir ca 5 dl när de svällt färdigt.

Ett plasttråg (jag hade en fyrkantig låda som det varit frysta kräftor i en gång, storlek 23*23 cm)
Jord, jag hade en påse såjord i förrådet
Plast för att täcka tråget från början

Odla ärtskott
Kanske blev lite för många ärtor för de ligger lite trångt

När ärtorna svällt färdigt, ta 1-2 cm jord i ditt tråg och lägg ner ärtorna. Tryck ner dem en aning i jorden alternativt strö över lite mera jord. Lägg plastfolie luftigt ovanpå och ställ ljust. Ta bort plasten och vädra ärtorna så det inte börjar mögla i jorden.

Odla ärtskott

7-10 dagar senare har du ett helt tråg med fräscha, snygga och väldigt goda ärtskott.

Odla ärtskott

Enligt andra hemsidor ska du kunna få längre stammar på ärtskotten ifall du odlar dem i mörker de fem första dagarna. Jag har dock inte testat. Än. Det kanske får bli nästa gång, för jag vill absolut odla mera!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera