Klassisk ärtsoppa

-

Nu när påsken är över så är det så gott att återgå till mera vanlig klassisk mat. Som en klassisk ärtsoppa tex. En soppa jag inte kommit mig för att koka själv förut, men som är väldigt enkel. Den kräver blötläggning i ett dygn, så om ni lägger dem i blöt idag, så kan ni koka ärtsoppa (och pannkakor) till torsdagsmiddagen. Jag som arbetat som civilanställd inom militären fick alltid äta ärtsoppa och pannkakor på torsdagslunchen så det är något av en tradition sedan den tiden.

Jag valde att göra soppan utan fläskkött och den blev då vegetarisk. Det är helt upp till var och en att tillsätta fläsk ifall en gillar det – jag skriver med det i receptet. Receptet har jag hittat inne hos Receptfavoriter och kopierat. Jag valde dock att göra hälften så mycket.

500 g gula ärtor
250 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
1 morot (valfritt)
1 lagerblad
3 kryddpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram

Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala och tärna morot och tillsätt. Lägg i fläsk, lagerblad och kryddpeppar.

Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme – rör om då och då. När soppan kokat så mosa till ärtorna med en potatisstöt eller slev och smaka på ärtorna så att de är mjuka och som du vill ha dem. Tjocknar soppan inte så koka på låg värme med lock – upp till 3,5 timmar funkar – låt den stå och puttra bara. Rör då och då. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten.

Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks. Smaka av och koka upp ärtsoppan med kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt. Köttbuljong eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med – dock sparsamt.

Servera ärtsoppan med senap och ett par goda ostmackor. Dagen till ära hade jag köpt ett gott surdegsbröd på närmaste bageri.

Klassisk ärtsoppa
Klassisk ärtsoppa


Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Föregående artikelInkokt lax med skarpsås
Nästa artikelMars 2021

Kommentera