Inkokt lax med skarpsås var som sagt en nykomling på vårt påskbord och den gillades av alla som åt, så den kommer att återvända. Det är väldigt enkelt att laga inkokt lax men det tar lite tid då tanken är att laxen ska få ligga i den kalla lagen några timmar för att ta smak. Helst till dagen efter, men några timmar funkar också. Å andra sidan väldigt smidigt vid servering, för då är laxen klar och bara att lyfta ur lagen och servera.
Inkokt lax för ca 8 personer:
8 filébitar lax alternativt en stor bit (vår bit räckte till fyra personer)
2 l vatten
2 msk ättiksprit 12%
2 msk salt
10 vitpepparkorn, lätt krossade
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i bitar
1 morot i slantar
Dill
Lägg alla ingredienser utom laxen i en vid kastrull och låt sjuda i ca 10 min. Sänk ner laxbiten/bitarna och låt sjuda 6-8 min. Kolla så den är genomkokt, annars några minuter till.
Lyft upp laxbiten och kyl ner lagen så fort som möjligt. Lägg sedan ner laxbiten i den kalla lagen och låt ligga några timmar, gärna till dagen därpå. När det närmar sig servering, lyft upp laxbiten ur lagen och lägg på en stygg tallrik/bricka. Garnera snyggt med citronskivor, dill eller annan garnering. Servera med skarpsås.