Nu ska ni få ett recept på Carnitas – tacos från Mexico. Inte med den vanliga snabbstekta köttfärsen (alternativt soyafärs som jag nästan alltid använder) och den färdiga kryddmixen (alternativt egen kryddmix) utan med fläskkarrébitar som fått marinera och sen koka länge i Coca-Cola. Receptet kommer från boken Texmex från grunden av Jonas Cramby och som stått i min bokhylla i många år.
Det är en rätt som tar lång tid, men den mesta tiden är för att köttet ska hinna marinera i de goda kryddorna. Så inget för dagens fredagstacos, men en riktigt god lördagsmiddag istället.
Carnitas betyder ”litet kött” vilket är vad det här är. En stor fläskkarré-bit som fått koka ner till ett smakrikt pulled-pork-kött.
Carnitaskrydda
(vilket egentligen är en Fuego Spice Mix + spiskummin):
1 tsk spiskummin
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt
Carnitas
Ca 1 kg fläskkarré
1 apelsin
1 lime
3-5 vitlöksklyftor
1 msk soya
Ca 0,5 l Coca-Cola
Skär köttet i små bitar och lägg över i en bunke. Häll över ca 2-3 msk av Carnitaskryddan, pressa över apelsin samt lime och soya. Hacka vitlöken och blanda ner. Vänd runt köttet och låt marinera minst en timme, men gärna över natten.
Tillagning:
Ta fram en stekpanna och lyft köttet ur bunken (så marinaden stannar kvar), stek köttbitarna så de får en yta och lägg sedan över dem i en gryta. Häll över marinaden och tillsätt även Coca-Cola. Låt grytan puttra i ca två timmar, rör då och då, tills köttet faller isär.
Servera din goda Carnitas med tortillas, valfria grönsaker, mangosalsa och gärna någon naturell creme fraiche eller gräddfil.