Carnitas – tacos från Mexico

-

Nu ska ni få ett recept på Carnitas – tacos från Mexico. Inte med den vanliga snabbstekta köttfärsen (alternativt soyafärs som jag nästan alltid använder) och den färdiga kryddmixen (alternativt egen kryddmix) utan med fläskkarrébitar som fått marinera och sen koka länge i Coca-Cola. Receptet kommer från boken Texmex från grunden av Jonas Cramby och som stått i min bokhylla i många år.

Det är en rätt som tar lång tid, men den mesta tiden är för att köttet ska hinna marinera i de goda kryddorna. Så inget för dagens fredagstacos, men en riktigt god lördagsmiddag istället.

Carnitas betyder ”litet kött” vilket är vad det här är. En stor fläskkarré-bit som fått koka ner till ett smakrikt pulled-pork-kött.

Carnitaskrydda

(vilket egentligen är en Fuego Spice Mix + spiskummin):

1 tsk spiskummin
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt

Carnitas

Ca 1 kg fläskkarré
1 apelsin
1 lime
3-5 vitlöksklyftor
1 msk soya

Ca 0,5 l Coca-Cola

Skär köttet i små bitar och lägg över i en bunke. Häll över ca 2-3 msk av Carnitaskryddan, pressa över apelsin samt lime och soya. Hacka vitlöken och blanda ner. Vänd runt köttet och låt marinera minst en timme, men gärna över natten.

Carnitas
Här är en bild från dag 2 då jag också börjat steka i bakgrunden
Carnitas

Tillagning:

Ta fram en stekpanna och lyft köttet ur bunken (så marinaden stannar kvar), stek köttbitarna så de får en yta och lägg sedan över dem i en gryta. Häll över marinaden och tillsätt även Coca-Cola. Låt grytan puttra i ca två timmar, rör då och då, tills köttet faller isär.

Carnitas
Carnitas

Servera din goda Carnitas med tortillas, valfria grönsaker, mangosalsa och gärna någon naturell creme fraiche eller gräddfil.

Carnitas
Carnitas
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelMars 2021
Nästa artikelOdla ärtskott

Kommentera