Risotto med Taleggio

-

Som ni kanske känner till så är risotto i alla dess former en klar favorit hos mig. En risotto går att smaksätta på så många olika sätt och alla som jag har smakat är alla väldigt goda. När jag sprang på en bit Taleggio-ost, så ville jag såklart göra en risotto med taleggio. Jag valde att toppa min risotto med gröna ärtor i brynt smör, som är en riktig smaksensation.

Det är lätt att tro att en risotto är avancerad matlagning, men det är det verkligen inte. Några få ingredienser och tid att röra riset samt en god ost. Sen är du hemma! Vill du se mina andra risotto-smaksättningar, så hittar du alla här.

Risotto med Taleggio

Risotto med Taleggio

3,5 dl ris, jag använder alltid Avorioris till risotto
Rapsolja
1/2 gul lök
7 dl vatten
1 buljongtärning
150 g Taleggio
Svartpeppar

Att servera till:

25 g smör
Gröna ärtor

Ev en tomat och mozzarella-sallad

Hacka löken och mät upp ris i en kastrull och häll på lite rapsolja. Lägg den hackade löken i samma kastrull. Sätt samtidigt igång vatten i en annan kastrull, där du lägger ner en buljongtärning. Låt riset och löken fräsa (rosta) en kort stund innan du tar i lite av den varma buljongen. Rör i din risotto – det är rörandet som bidrar till den krämiga risotton. Så rör hellre för mycket än för lite.

Rör med jämna mellanrum och fyll på med buljong då och då tills buljongen är slut. När buljongen är slut och riset är mjukt (helst med en liiiten kärna längst in), dra kastrullen av plattan och lägg ner bitar av Taleggio. Rör runt, så osten smälter och blandar sig. Smaksätt med svartpeppar.

Risotto med Taleggio

Under tiden risotton puttrar klart i sin kastrull, mät upp 25 g smör i en kastrull. Låt smälta och låt sedan kastrullen stå kvar på plattan tills smöret har tystnat. Vispa gärna ett par gånger under tiden, så det bryns jämnt. När smöret har tystnad, dra kastrullen åt sidan och lägg ner en näve gröna ärtor. Låt dem ligga och få smak av smöret.

Lägg upp risotton i djupa tallrikar, toppa med lite mera svartpeppar bara för att det är snyggt och skeda sedan över dina gröna ärtor och lite av smöret. Smaklig måltid!

Risotto med Taleggio
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera