Mm, mm, mm… vilka goda kakor jag bakat idag. Lova mig att ni provar dem i helgen? Havrekakor med kolakräm som enligt Victoria även kan kallas Karlskogakakor. Om det finns någon historia kring Karlskoga och dessa kakor, kanske ni kan berätta för mig?
Havrekakor med kolakräm
ca 35-40 st
325 g smör
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 ägg
3 dl socker
Kolakräm
150 g smör
3 dl florsocker
1 msk mjöl
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
5 msk grädde
Börja med att smälta smöret och dra det av plattan. Vispa samman ägg och socker och häll i det avsvalnade smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner till en klumpfri smet. Fyll aluminiumformar till knappt hälften. Grädda i 175C ca 12-15 min.
Medan kakorna gräddas hinner du blanda ingredienserna till kolakrämen i en kastrull och koka upp så den tjocknar. Häll på ca 1 msk kolakräm i mitten på varje kaka medan de fortfarande är varma. Låt svalna och festa sedan på riktigt goda kakor.