Vietnamesiska vårrullar med kyckling

-

Som ni kanske vet så går Saga första året på Restaurang & Livsmedelsprogrammet på gymnasiet och vill gärna ta kommandot i köket då och då. Till söndagsmiddag så hade jag tagit fram kyckling från frysen och vi diskuterade vad vi skulle äta. Då föreslog Saga vietnamesiska vårrullar med kyckling och hon fick i uppdrag att handla det som behövdes.

Saga hade lagat vietnamesiska vårrullar förut och kunde intyga att det skulle bli gott, så vi körde på hennes idéer. Det är mat som ni äter enklast med händerna, så förbered med en hel del servetter vid bordet.

Vietnamesiska vårrullar med kyckling

500 g kyckling
1/2 gurka
2 morötter
1 avokado
1-2 salladslökar
picklad rödlök
1 paket glasnudlar
Olja och soja
1 paket rispapper
Ev färsk koriander

Sås 1:

0,5 dl ättiksprit
1 dl vatten
0,75 dl strösocker
1 msk fisksås
1 lime, finrivet skal och saft
Srirachasås eller 0,5 röd chili

Sås 2:

0,5 dl japansk soja
2 msk ljus sirap
1 tsk ättiksprit (12%)
0,5 tsk sesamolja
2 finhackade vitlöksklyftor

Börja med att skära lök och pickla den i en skål. Fortsätt sedan med att blanda såserna i varsin skål. Alla i min familj föredrog sås 2 men det är också gott att kunna blanda.

Fortsätt sedan med att skära morötter och gurka i tunna tunna stavar samt avokado i tunna skivor. Skär även salladslöken i smala bitar. Koka upp vatten för nudlarna. Lägg ner nudlarna och dra kastrullen av plattan. Låt nudlarna stå i tre min, sen kan du hälla av dem. Blanda nudlarna med lite olja och soja, så de går att separera. Klipp ev i kortare bitar.

Strimla kycklingen i smala strimlor och stek på dem i en stekpanna. Smaksätt med salt och peppar.

Dags för servering

Ställ fram allt på bordet och låt dina gäster rulla sina egna rullar. Ställ fram en skål med varmt vatten så ni kan doppa rispapperet en kort stund, så det blir mjukt. Bred ut det mjuka rispappet på din tallrik och lägg valfria ingredienser som en korv mitt på. Toppa med färsk koriander om du gillar det. Vik sedan in ena långsidan över din ”korv”. Fortsätt med kortsidorna så inget ramlar ut – vid det här laget så klistrar rispapperet ihop sig själv. Avsluta med den sista långsidan.

Vietnamesiska vårrullar med kyckling
Min första vårrulle någonsin. Ganska ok ändå, tycker ni inte?

Nu är det dags att doppa din vårrulle i de olika såserna. Vi valde att dela upp såserna så varje person fick två små skålar med de olika såserna i. Det är enklast att äta med händerna, då vårrullen blir ganska stor.

Det är lite kladdigt och det droppar gärna lite av såserna, men det var såå gott! Det här kommer vi att göra fler gånger – Saga rekommenderar tex att äta med räkor, som är hennes favorit.

Vietnamesiska vårrullar med kycklingMaria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera