Risotto med räkor och äpple

-

Som ni kanske vet så är risotto en favorit hos mig, då det är en rätt som känns varm och mysig på något sätt. En god rätt som går att variera i all evighet tror jag – och alla smakar gott! Den här gången hittade jag ett recept inne hos Hello Fresh som jag lagade som fredagsmiddag till familjen. En risotto med räkor och äpple som kändes fräsch och extra lyxig med räkor som topping.

Risotto med räkor och äpple

4 dl risottoris, denna gång provade jag Arborioris men oftast använder jag Avorioris
8 dl buljong
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 selleristjälk
Olja till kastrullen
Riven parmesanost
Svartpeppar

Räkor (jag valde 400g oskalade frysta räkor denna gång)
1 äpple
1 vitlöksklyfta
Färsk timjan

Börja med att koka upp din buljong och hacka schalottenlök, vitlöksklyftor och selleristjälken i småbitar. Riv moroten på grova rivjärnet. Ta i lite olja i en kastrull och fräs grönsakerna först. Efter ett par minuter så häller du ner riset så det också får fräsa med ett par minuter. Rör så det inte fastnar. Häll på ca 2 dl av buljongen och rör om. Sänk värmen så din risotto bara står och puttrar på spisen. Fyll på med buljong efter hand när du ser att det behöver fyllas på. Rör ofta, då det är rörandet som gör risotton krämig.

Rensa dina räkor och dela dem eventuellt i två delar. Hacka äpplet i cm-stora bitar och hacka vitlöksklyftan. När risotton närmar sig att bli klar så sätter du igång en stekpanna. Ta i smör och fräs sedan vitlöken först. Fortsätt med räkor och äpple och låt fräsa ett par minuter.

Risotto med räkor och äpple

När risotton är klar, dra kastrullen av plattan och häll ner valfri mängd riven parmesanost. Vi tycker väldigt mycket om smaken, så vi tar lite mera men det är valfritt. Toppa även med svartpeppar.

Vid servering

Lägg upp risotto på en djuptallrik, toppa med räkor och äpple samt färsk timjan. Dra timjanbladen av sin stjälk och strössla över. Timjan har en dominant smak, så ta hellre lite mindre från början.

Risotto med räkor och äpple
Risotto med räkor och äpple
Risotto med räkor och äpple

Gillar du också risotto så hittar du mina olika tillagningar här.

Detta inlägg är ett samarbete tillsammans med Hello Fresh.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMaj 2021
Nästa artikelRåkräm till sommarens efterrätter

Kommentera