Pannacotta med rabarberkompott

-

En riktigt härlig, somrig och snygg efterrätt kommer här. En pannacotta med rabarberkompott som fick strålande betyg här hemma. Det är något alldeles extra med beröm från sina tonåringar, så det är ljuvligt för mammahjärtat att höra Saga säga: Mamma, alltså det här var såå gott!

Pannacotta med rabarberkompott

Pannacotta är, förutom att det är gott, en smidig efterrätt. Pannacotta behöver sin tid i kylskåpet – åtminstone ett par timmar, men det funkar också att låta den stå från fm till middagen på kvällen.

När jag gör pannacotta så gör jag ofta lite mindre mängd till varje portion, då kokt grädde (pannacotta betyder just kokt grädde på italienska) kan upplevas som mäktigt. Jag vill hellre att mina gäster ska skrapa skålarna och smacka efter mera, än att de behöver lämna. Så för fyra personer gör jag så här:

1½ gelantinblad
3 dl grädde 40%
1 tsk muskovadosocker alternativt vanligt strösocker
En knivsudd vaniljsocker

Börja med att lägga gelantinbladen i kallt vatten, åtminstone fem min. Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp under vispning. Ta av från spisen och blanda ner de mjuka gelantinbladen. Vispa så gelatinet löses upp och blandas i grädden. Häll upp i snygga efterrättsglas och ställ in i kylen för att stelna.

Det går också utmärkt att förbereda rabarberkompotten:

Rabarberkompott

3-4 rabarberstjälkar
1 dl socker
1/2 tsk hel kardemumma som du mortlar själv
en liten skvätt vatten

Skär rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull. Fyll på med socker och lite vatten och sätt på låg värme. Låt rabarbern puttra så den blir mjuk och hjälp gärna till att trycka sönder den.

Sila ev kompotten så du får en snygg röd rabarbersaft att toppa din pannacotta med. Jag hade lite för lite saft, så jag valde att ta lite av den fasta kompotten först och sen hälla den snygga saften ovanpå.

Pannacotta med rabarberkompott
Pannacotta med rabarberkompott
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar