Åh lasagne

-

Vi matbloggare försöker oftast att hitta på helt nya smaksättningar och varianter på de klassiska rätterna. Att hitta på en ny smak som skulle bli en klassiker är väl kanske drömmen. Men med jämna mellanrum är det så gott och så välbekant att gå tillbaka till de där gamla rätterna som jag har ätit till och från hela livet. Häromdagen fick jag köttfärssås över och det hann inte gå så många sekunder innan jag tänkte ”Åh lasagne var länge sedan” och att jag kan laga det någon dag senare.

Lasagne är en väldigt god rätt som du enkelt gör dubbelsats av och får både middagar och matlådor. Det är en smidig maträtt att skära upp och lägga in lagom stora bitar i varsin låda. Till lunchlåda eller till sommarlovslediga barn. Och alla gillar väl lasagne?

Åh lasagne

Många tänker att det tar så lång tid att göra en form lasagne, men ifall du gör det i olika steg, så går det fort. Gör din köttfärssås ena dagen/kvällen, och så monterar du bara ihop lasagnen dag 2. Att göra en ostsås går fort, helst ifall du har färdigriven ost i frysen. Under tiden lasagnen gräddas så hinner du sno ihop en sallad och duka.

Köttfärssås:

500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 köttbuljong eller fond
2-3 finrivna morötter
salt och peppar

Börja med att hacka lök och vitlök och stek det på lägre värme. Peta löken ut mot sidorna på stekpannan, höj värmen och lägg ner köttfärsen. Låt den steka och blanda allt till en köttfärsblandning. När köttfärsen nästan är stekt, så ta i en förpackning krossade tomater, buljong/fond och finrivna morötter. Sänk värmen och låt köttfärssåsen stå och puttra. Ju längre desto bättre. Smaksätt med salt och peppar.

Ostsås:

50 g smör
3/4 dl vetemjöl
Mjölk
Salt och peppar
2-3 dl riven ost

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet så det löses upp helt och späd med lite mjölk ofta. Vispa hela tiden så det inte bränner fast i botten och ta så mycket mjölk som behövs för att få en bra konsistens på din sås. Ta kastrullen av plattan och häll ner den rivna osten, fortsätt vispa så osten löses upp. Smaksätt med salt och peppar.

Lasagnen:

Lasagneplattor
Ev mera riven ost att toppa med

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsfast form och börja med att hälla i 1/3 ostsås i botten. Lägg på torra lasagneplattor och varva dessa med köttfärssås. Avsluta med lasagneplattor och sist ostsås högst upp. Toppa ev med mera riven ost och några drag med pepparkvarnen. Sätt in i ugnen ca 20-30 min, tills ytan är gräddad och ställ sedan fram hela formen på middagsbordet.

Ni kanske också får middagsgäster som utbrister ”Åh lasagne” när de närmar sig bordet?

Åh lasagne
Sallad Fetaost

Jag blandade en sommarsallad med färsk spenat i botten, sen hackad tomat, gurka, nektarin och apelsin. Lite picklad rödlök, en söndersmulad fetaost och peppar på toppen. Mums!

Jag har gjort några olika smaksättningar på lasagne genom åren och ni hittar mitt arkiv här. Min morotslasagne med belugalinser tex – den fick mycket beröm av Daniel, den gillade han skarpt.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelRestaurang Bongska huset i Abbekås
Nästa artikelPizza Marias

Kommentera