Är det fler än jag som nästan alltid, under min uppväxt får jag väl tillägga, alltid valde kyckling cashew när jag var på kinarestaurang? En ganska snäll rätt med god smak och knapriga nötter, som föll mig i smaken. Även mina barn väljer gärna den rätten ifall vi går på kinarestaurang.
Igår lagade jag till en kyckling cashew här hemma och det smakade banne mig som om jag var på kinarestaurang. Rätt många flashbacks till tidiga restaurangbesök redan på första tuggan. Mums!
Receptet har jag hittat inne på Köket och det är Jennie Walldéns recept som jag följde och gjorde nästan likadant:
Kycklingen
500 g kycklinglårfilé
2 klyftor vitlök
1 morot
10 cm purjolök
1 röd paprika
2 salladslökar
1 liten burk majs
1 pak choi
Sås
0,75 dl ostronsås
2 msk hoisinsås
0,5 msk risvinäger
3 msk muscovadosocker (eller farinsocker)
1 msk sesamolja
Till servering
Cashewnötter
Jasminris
Börja med såsen, rör ihop alla ingredienser och ställ skålen åt sidan. Sätt igång en riskastrull på kokning.
Hacka vitlök, tvätta och slanta moroten och purjolöken. Skär paprikan i munsbitar, ca 3 cm. Putsa kycklinglårfiléerna och skär även dem i munsbitar, ca 2 cm.
Börja med att steka kycklingbitarna i rapsolja tills de har en fin gyllene färg, lägg dem sedan åt sidan under ett lock. Fortsätt med att fräsa alla grönsaker utom hackad salladslök och pak choi i grova bitar.
Häll tillbaka kycklingbitarna till stekpannan och grönsakerna. Fyll på med såsen och även salladslök (jag brukar spara hälften för att kunna strö på snyggt vid uppläggning) och pak choi. Rör om så allt blandas och låt fräsa någon minut. Häll över på ett snyggt fat och garnera din kyckling cashew med just cashewnötter och salladslök. Dra även ett par drag med pepparkvarnen.
Servera tillsammans med ris och gärna mera cashewnötter. Det var det tråkiga med rätten på kinarestaurang – det var alltid nötterna som tog slut först.