En av mina favoritkakor är kolakakor. De är både lätta, snabba att baka och alla tycker om dem. De går dessutom att variera i all oändlighet. I helgen gjorde jag en sats kakor och det blev kolakakor med lakritschoklad. Behöver jag berätta att de fick tummen upp hemma?

100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver (eller ½ tsk bikarbonat)
1 tsk vaniljsocker
1 förp Marabou Lakritschoklad
Ta gärna fram smöret en stund innan så det hinner bli mjukt. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda först smör, socker och sirap. Blanda sedan ner de torra ingredienserna och hacka chokladen. Blanda ner hacket i degen. Dela degen i två/tre delar och rulla till två/tre rullar. Lägg rullarna på en plåt (med bakplåtspapper) och platta till rullarna.
Grädda i ugnen i ca 15 min. Ta ut och skär direkt i sneda snittar. Låt dem sedan svalna på plåten. Så goda tillsammans med ett glas mjölk eller en kopp kaffe.


[…] ställa mig och baka (!) även om jag skulle kunna ta easy way out och köra köpefika. Det blev kolakakor (enkelt, gott, populärt) och de som numera heter ”Daniels enkla kokoskakor”. Väldigt […]