Oktober månad och vi är en bit in i hösten. Snart nalkas vintern och med den december och jul. Allt gott som kan serveras vid jul börjar göras sig påmind hos mig och häromdagen bakade jag en kärleksmums med pepparkakschoklad. Pepparkakschoklad i både kakan och i den goda glasyren. Behöver jag berätta att kakan blev god?
Kärleksmums:
5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao av god kvalitet
1–2 msk pepparkakskrydda
2 dl vatten
300 g smält smör
180 g pepparkakschoklad (som ni hittar extra billigt här – ladda upp inför jul!)
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt vatten och smält smör.

Klä en 40×30 cm långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Strö över grovt hackad choklad. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.
Chokladglasyr:
2 dl vispgrädde
180 pepparkakschoklad
ca 50 g mörka chokladknappar
Valfritt strössel eller kokosflingor
Koka upp vispgrädde och låt svalna något. Smält ner finhackad choklad och glasera kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna, gärna i kylen. Skär kakan i rutor och servera kärleksmums med pepparkakschoklad till nära och kära.


Jag slarvade lite med glasyren. Hade lite för lite grädde hemma och tog därför lite för lite choklad. Resultatet blev en god chokladglasyr men den blev lite för rinnig. Men om ni följer receptet, så blir hela kakan mycket god!