Just Meatfree Monday var ett tag sedan, så idag är det dags. Jag äter både vegetariskt och veganskt flera gånger en vanlig vecka men kanske inte alltid prickar in det till måndagsinlägget. Här kommer en vegansk indisk linsgryta med citronyoghurt som jag hittat hos Catarina König, ni vet decenniets mästerkock!
Indisk linsgryta
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja, att fräsa löken i
2 msk tomatpuré
3 msk Garam masala (Kryddblandning – egen el köpt)
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400g finkrossade tomater
2,5 dl röda linser (torkade)
250 ml krämig kokosmjölk
Salt & svartpeppar
Citronyoghurt
3 dl turkisk yoghurt 10% (eller creme fraiche – välj växtbaserat för en helt vegansk middag)
rivet skal från 1/2 citron
salt
Att servera till:
Ris
Koriander
Limeklyfta
Ev chiliflakes
Hacka lök och vitlök. Sätt riset på kokning och ta fram en stekpanna och ta olja i botten. Fräs lök och vitlök och krydda med Garam Masala. Klicka på tomatpurén och låt fräsa lite i pannan så den rostas något.
Tillsätt vatten, krossade tomater, buljongtärningar och röda linser. Låt puttra ca 10 minuter. Tillsätt koksmjölk, salta, peppra och låt puttra på plattan ca 10 minuter ytterligare, eller tills linserna blivit mjuka.
Under tiden linserna puttrar så hinner du blanda samman turkisk yoghurt, rivet citronskal och salt, smaka av och ställ i kylskåp till servering.
Servera linsgrytan med ris och toppa med en rejäl klick citronyoghurt, koriander och en limeklyfta. Toppa gärna med lite chiliflakes för att få upp hettan lite!