Bookmakertoast utan pepparrot

-

I fredags slutade jag jobbet utan några planer på vad vi skulle äta till middag. En intensiv jobbvecka, så jag kände att jag verkligen ville ha en mysig fredagsmiddag och åkte till närmaste affär. Jag blir ofta inspirerad av att hitta någon ingrediens, då spinner jag vidare tills jag hittat allt. Så även den här gången då jag plockade ihop för en Bookmakertoast utan pepparrot *.

Jag plockade ihop och lagom till kassan så kom Daniel in från bilen. Vi hade förberett så att han skulle köra hem varorna medan jag tog dagens RunStreak hem. Väl hemma igen så hade Daniel börjat med maten och jag kunde ta en härlig fredagsdusch. Men åter till receptet som är på en höft:

Gott bröd, vi valde vanlig franska denna gång
Valfritt kött, jag valde pepparbiff som var drygt 1 cm tjock
Bearnaisesås, antingen hemmagjord eller färdigköpt
Sallad
Ev tomater
Lökring för att stabilisera äggulan
Äggulor
Salt & Peppar
Ev en kvist timjan

Börja med att ta fram allting och förbereda. Ta även fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Skär gärna av kanterna på franskan också för att få en snyggare brödbit.

Börja med att steka köttet. I en het panna så tar du både olja och smör och lägger ner köttbiten. Låt ligga helt stilla i ca en minut (längre ifall du har en tjockare köttbit) och vänd sedan till nästa sida för en ny minut. Lägg köttet åt sidan för att vila. Stek också några lökringar och lägg åt sidan.

Stek brödbitarna i smör och lägg upp på snygga tallrikar. Toppa med en god sallad och ev någon tomat i skivor. Skär köttet i skivor och lägg ut ovanpå salladen. Toppa sedan med bearnaisesås, en lökring och till sist en äggula på toppen. Dra ett par drag med pepparkvarnen. Jag hade också en kvist timjan att lägga högst upp.

Ställ fram din Bookmakertoast och få en lättfixad men ändå lyxig middag. Den passade utmärkt som vår fredagsmiddag men fungerar lika bra idag som söndagsmiddag.

Bookmakertoast utan pepparrot
Bookmakertoast utan pepparrot

Vi tyckte att maten var så god så vi gjorde en likadan som lördagsmiddag. Då ville jag göra en rödare köttbit, så vi testade två olika tider. Bilden nedan så är min köttbit stekt 30 sek på varje sida och kanske i rödaste laget. Experimentera gärna fram den stekning som ni själva uppskattar. Här ser ni också skillnaden på olika tallrikar och att det spelar roll för helhetsintrycket.

Bookmakertoast utan pepparrot

* Bookmakertoast ska egentligen serveras med färsk riven pepparrot på toppen och att du gör ett ”fågelbo” av rivet. Jag hittade ingen pepparrot i min butik och gjorde alltså en Bookmakertoast utan pepparrot. Hur brukar du göra din toast? Med eller utan pepparrot?

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Kommentera