Hänförd på Nästgårds

-

Jag måste få berätta om förra lördagen då jag blev hänförd på Nästgårds gårdsrestaurang strax utanför Lit här i Jämtland. En restaurang jag inte ens visste om i början av sommaren, men som jag läst kompisars tips om. Jag vill såklart gärna uppleva en magisk middag, så jag tog med mig Daniel och Saga för ett besök.

Och vilket besök sedan.

Nästgårds gårdsrestaurang

Dagen innan vårt besök så fick jag ett bekräftande sms om bokningen, där personen också bekräftade tiden kl 18 och att vi gärna fick komma en stund innan. Så från en höstruskig parkering så rundade vi häcken och klev in i en varm och välkomnande skön lokal. Vi fick vårt bord och blev serverade första rätten, vilket var ett glas fond serverat med tre olika sorters hembakt bröd. Ett glas bubbel hamnade också vid min sida.

Fond & Bubbel Nästgårds
Ett glas fond kokt på gårdens resurser såsom fänkål och lök. Serverades med både surdegsbröd och filmjölksbröd samt ett glas bubbel till mig
Meny Nästgårds
En försmak av kvällens meny låg framför oss
Kockens presentation Nästgårds
Kocken Johans presentation av både kvällens meny och kvällens personal

Nästgårds avsmakningsmeny

Efter en första rätt och kockens presentation av både kvällens meny och kvällens personal så kom resterande avsmakningsmeny in i tur och ordning i lagom takt. Vi smakade och smackade i oss maten men hann också börja längta efter nästa rätt innan den kom in.

Nästgårds restaurang vill jobba så lokalt som möjligt, så mycket är odlat och plockat på den egna gården eller från skogen intill. Kvällens älg var tex skjuten av servitrisen Antes pappa.

Jag valde vinpaketet till maten, medan Daniel och Saga valde det alkoholfria paketet. Mycket gott hela vägen.

Gröna tomater Nästgårds
Gårdens soltorkade gröna tomater serverade i ett gräddskum tillsammans med mandel
Kantareller Nästgårds
Smörstekta kantareller i botten, täckta av ett brynt smörskum och torkad röd-gul trumpetsvamp. Otroligt gott och jag skrapade faktiskt tallriken med bröd innan tallriken togs bort.
Gravad orre Nästgårds
Gravad orre serverad med purjolökspure samt friterad purjolök på toppen
Älgtartar Nästgårds
Första älgen som var en tartar på älghjärta, palsternacka, fermenterad krusbär, picklad majrova och lingonpulver
Karamelliserad beta Nästgårds
En tallrik svart- och grönkål tillsammans med karamelliserade betor

Sjunde rätten och vår andra älg var en älgentrecote som formligen smälte i munnen. Serverad med palsternackspure, torkad lök samt friterad persilja. Tyvärr missade jag att ta bild men känn smakerna i munnen ändå! Ni får en pausbild från lokalen istället.

Hänförd på Nästgårds
Fänkålspure Nästgårds
Isad fänkålspure serverad med ett yoghurtskum
Morotsglass Nästgårds
Morotsglass med semitorkad morot, färskost och friterad morot

Kockens egna ord om kvällen

Lagom till avslutningskaffet och tillhörande kaffegodis så kom också kocken Johan ut och satte sig en stund vid varje bord. Vi fick chansen att tycka till eller ställa frågor om den mycket goda maten. Vi frågade bland annat om det brynta smörskummet och hur många grader älgentrecoten var stekt till. En väldigt uppskattad detalj för oss matintresserade gäster.

Kaffegodis Nästgårds
Kvällens avslutning i form av kaffegodis. Italienska biscotti, fransk nougat och morotskaka

En otroligt god och intressant matkväll strax utanför Lit i Jämtland. Vill du också bli hänförd på Nästgårds gårdsrestaurang så boka ditt bord här.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Mora-Nisse som shot

Cookies by Saga

Holy Greens i Helsingborg

Äppelkaka på äpplets dag

Populära kategorier

Kommentera