Vi äter nästan bara vegetarisk mat 2022 och det känns bra. Men även om jag gillar vegetarisk mat så kan det vara gott med lite kött ibland. Inte att köttet spelar huvudrollen men att det ändå finns med som en smaksättare. Så var det med blomkålsgratäng med chorizo. Den smakrika korven finns med, men bara som en liten smaksättare.
1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
1-2 chorizokorvar
Nötsmör:
50 g rumsvarmt smör
1 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
50 g sötmandel, hackade
1/2 citronskal
Sätt ugnen på 200 grader och skär först blomkålen på hälften för att sedan fortsätta skära skivor. Lägg i en ugnsform och fördela olivolja ovanpå. Tillaga ca 20 min i ugnen.
Rör ihop nötsmöret och dela chorizon i mindre bitar. Fördela både nötsmör och chorizobitar över blomkålen och sätt in i ugnen ytterligare 10 min.
Servera tillsammans med ris eller pasta.