Det är våffeldagen på fredag och det vanliga är att man äter våfflor med söta tillbehör och det blir lite av en efterrätt. Det mättar inte heller så bra, så jag brukar föredra salta våfflor istället. Dessa matiga proteinvåfflor med lax och avokado är en måltid som man står sig på men ändå äter rätt mat på temadagen.
Matiga proteinvåfflor får inte sitt protein från proteinpulver eller liknande, utan helt enkelt av vanliga stora vita bönor. De innehåller åtminstone 6,6 g protein per 100g, så en bra källa ändå. Receptet har jag hittat hos Zeta som marknadsför bönorna och olivoljan.
Vill du köra klassiska våfflor, eller kanske chokladvåfflor med stekta bananer, så kolla in mitt arkiv här.
Gör så här för fyra personer:
1 förp. stora vita bönor 380 g
3 dl mjölk
1 dl olivolja
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl kolsyrat vatten
Att servera till:
Räksallad, Skagenröra eller vegetariskt alternativ
Rökt lax i skivor eller vegetariskt alternativ
Avokado i skivor
Ev dill
Ev en citronklyfta
Häll av bönorna och spola av dem. Häll ner i en bunke och mixa med en mixerstav. Häll i ungefär hälften av mjölken och fortsätt vispa så bönorna blir helt finfördelade. Fortsätt med resten av mjölken och även olivolja.
Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke och blanda för sig. Vispa sedan ner mjölet i bönsmeten och avsluta med vatten.
Sätt igång ditt våffeljärn och grädda fluffiga men ändå matiga proteinvåfflor.
Servera med söta eller salta tillbehör, vi valde salta denna gång. Iform av färdig räksallad på burk, rökt lax och avokado så blev det mättande våfflor till middag.


