Vi har renoverat vårt vardagsrum strax före påsk och då jag plockade ur vår bokhylla så ramlade det ut ett gammalt recept. Ett recept på fläskytterfilé i sambalsås som jag vet att jag lagade mycket i början av 2000-talet. Jag blev såklart sugen att prova receptet igen och blev inte besviken den här gången heller. Så enkelt och så gott!
Ca 1100 g fläskytterfilé
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
2-3 msk kinesisk soja
1-3 tsk sambal oelek
Att servera till:
Ris eller potatis
En god sallad
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskytterfilén och skär i cm-tjocka skivor. Lägg dem omlott i en ugnsform.
Vispa ihop creme fraiche och lite grädde i en bunke först, så du får en slät sås. Fyll på med resterande grädde samt soja och sambal oelek (här slarvade jag och tänkte att creme fraichen skulle lösa sig i ugnen, men det gjorde den inte. Därför är min sås lite klumpig). Sätt in i ugnen i 1 timme och gör något annat kul under tiden. Själv tog jag dagens löprunda, det passade perfekt!
När det är en kvart kvar av köttet i ugnen, sätt igång en riskastrull och sväng ihop en god sallad. Ställ fram hela ugnsformen på bordet och servera din fläskytterfilé i sambalsås tillsammans med ris och sallad. Riktigt gott!
Såsen är lite rinnig, så vill ni göra en snyggare servering, så lyft ur köttet och lägg i en ny form. Häll ner såsen i en kastrull och gör den tjockare med hjälp av lite vetemjöl. Häll sedan den något tjockare såsen över köttet igen.

