Laxpudding med brynt smör

-

Min nya påskrätt för i år blev en laxpudding med brynt smör. Allt efter ett önskemål från Saga då hon gjort det i skolan och gillade det. Jag kollade upp det strax före påsk och förstod att det går att göra laxpudding på både färsk, rimmad och gravad lax. Då jag ändå ville göra gravad lax, så gick jag på den varianten.

Gravad lax kräver lite tid. Först ska laxbiten ha varit fryst minst två dygn och sen ska den gravas i två dygn. Så om ni vill laga laxpudding med gravad lax behöver ni vara börja en knapp vecka i förväg.

1 kg potatis, jag hade mandelpotatis denna gång
400 g gravad lax
2-3 st gul lökar
2 msk smör
4 st ägg
3 dl mjölk
1 st krukor färsk dill – eller motsvarande fryst
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Till servering:
50 g smör
En god sallad

Skala potatisen den mjuk. Låt svalna. Alternativt så kan du ta överbliven potatis från middagen igår. Bara att skala den kalla potatisen. Skiva den kokta potatisen.

Sätt igång ugnen på 200 grader. Skär den gravade laxen i skivor. Skala och skiva löken. Fräs löken i smör i en stekpanna så att löken mjuknar utan att ta färg. Vispa ihop ägg, mjölk, finhackad dill, salt och peppar i en bunke.

Ta fram en ugnsform och varva potatis, lax och stekt lök. Häll över äggstanningen och sätt in i ugnen ca 30-40 min.

Laxpudding med brynt smör
Laxpudding med brynt smör

Under tiden som laxpuddingen är i ugnen så hinner du bryna smör och hälla upp i en snygg liten kanna/mugg. För att bryna smöret så lägger du en klick i en kastrull och ställer på spisen. Låt smöret puttra och när ljudet nästan slutat så är det brynta smöret klart.

Gör en snygg sallad att servera på sidan av din middag.

Laxpudding med brynt smör
Laxpudding med brynt smör
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelFläskytterfilé i sambalsås
Nästa artikelEtt dygn i Paris

Kommentera