Smakbyn & Åland Destillery

-

För en vecka sedan var jag på Åland för att fira Ålands 100 år. Jag fick se och göra mycket men kanske var det roligast att besöka en av Ålands mest kända restauranger. Smakbyn & Åland Destillery. Smakbyn ligger bara 2,5 mil norr om Mariehamn, längs riksväg 2 förbi Kastelholm.

Smakbyn är en restaurang som drivs av den finske kocken Michael Björklund. Michael har vunnit Årets Kock både i Finland (1997) och i Sverige (2000), samt nått femte plats i världsmästerskapet Bocuse d’Or (1999). Så en erkänt duktig kock! Han är också delägare i Åland Destillery som ligger på andra sidan vägen, samt flera restauranger på fastlandet.

Ett par dagar innan jag var dit, så hade Michael haft både svenska kungaparet och Finlands president på besök i sin restaurang. Ett litet sällskap på sisådär 140 personer.

När jag kom till Smakbyn hade inga andra gäster dykt upp ännu, så jag fick en pratstund och en rundvandring av självaste Michael. Han har inte bara en sträng på sin och Smakbyns lyra, utan i samma byggnad kan en köpa både hans eget vin, egna karameller, bageri, ett gäng böcker och hans eget kalsongmärke. Det finns även en keramikverkstad i huset, men den drivs av duktiga Mia Englund.

Och innan jag hinner glömma bort det. Michael har även vunnit Robinson 2020. Vinnartrofén står på disken innanför dörren och det finns även ett ”materialskåp” längre in. Han berättade att hans hemliga knep var att hålla sig vän med allas magar. Då skulle ha få stanna så länge som möjligt. Och det lyckades!

Efter en rundvandring på Smakbyn, så gick jag över vägen och upp till Åland Destillery. Där fick jag en bakad potatis med skagenröra till lunch och även Michaels vita vin till. Riktigt gott vin! Måste kolla upp om det går att beställa på Systembolaget här i Sverige.

Jag fick också provsmaka destilleriets Longdrinkar, gjorda på deras egen Gin. I Finland säljs dessa longdrinkar i vanliga butiker även fast de innehåller 5,5% alkohol.

Några goda och intressanta timmar senare så bar det av tillbaka in till Mariehamn. Ett härligt besök och jag skulle gärna återvända en annan dag. Förutom att jag skulle vilja äta middag på Smakbyn så skulle jag vilja hinna spela den intilliggande golfbanan också. Den ska vara riktigt fin sägs det.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar