Högbondens fyr

-

Minns ni i början av sommaren, att jag postade min bucketlist för sommaren -22? Den första punkten som redan var bokad var en övernattning på Högbondens fyr. Egentligen ville jag hyra kajaker i Bönhamn och paddla ut till Högbonden, men då väderrapporten och kajakuthyraren avrådde från paddling, så fick det bli turbåten från Barsta istället.

Vi startade dock dagen tidigt hemma på Frösön. Daniel var rejält morgontrött just den här dagen, men med frukost i magen och kaffe i termosen så gav vi oss iväg. Mot Sveriges östra kust, längst ut. Vi åkte rakt österut från Östersund, passerade under E4:an och vidare på småvägar ett par mil till.

Högbondens fyr ligger nämligen läääängst ut – det är hela poängen med en fyr, att ligga längst ut.

Hitta hit: Högbondens fyr

Vi parkerade bilen i Barsta (gratis parkering jämfört med Bönhamn) och klev på båten som gick kl 12. Kaptenen trampade gasen i botten och vi var ute vid Högbonden på tio minuter. En promenad och höjdskillnad på 70 meter väntade men vi hade inte heller någon brådska.

Ön Högbonden

Vi gick uppför den steniga och blöta stigen och såg oss omkring där vi fick chansen. Kom efter några fotostopp upp till Högbondens fyr och reception/café för incheckning. Vi hade fått rummet som heter Bagarstugan. Ett tvåbäddsrum i källaren men längst ut mot havet. Jag hade inte kunnat önska mig ett bättre rum!

När vi checkat in på vårt rum så var det läge för lunch. En god gravad lax med potatissallad fick det bli för min del, medan Daniel tog dagens gulaschsoppa. Efter någon timme till, så blev det dags att utforska ön. Regnet var på väg in, så bara att sätta fart. Vi bytte om till löparkläder och satte regnkläderna utanpå.

Vår promenad förde oss till Klubbudden, den någorlunda platta delen av ön Högbonden. En väldigt stenig strand med utspridda hallonbuskar. Hallonen var mogna, så jag tog chansen till några goda bär på promenaden. Här nere på Klubbudden hittade vi också enda stället för dagens RunStreak. En 90 m lång träspång fick bli vårt underlag. Vi bytte av varandra, så när den ena sprungit fram och tillbaka så fick man vila medan den andre sprang fram och tillbaka. Efter ca nio vändor så hade vi sprungit de 1,61 km som behövs för att få räkna dagen. Helt ok ändå!

Dusch och vila på rummet innan den förbeställda middagen serverades kl 18. Vi valde att sitta utomhus under caféets tak trots att det regnade. Det var så pass varmt så det var ok – och det är härligt att vara utomhus då det är väder. Det regnade och det hade även börjat blåsa en del från havet. Caféet ligger dock bakom fyr-byggnaden, så vi satt hyfsat i lä.

Middag på Högbonden

Middagen var redan bestämd, så en riktigt god laxtournedos kom ut till vårt bord. God mat och tillräckligt mycket mat, så vi blev gott mätta. Ändå fanns det plats för efterrätt. Jag valde en halloncheesecake medan Daniel valde kladdkaka.

Efter middagen så sprang vi genom regnet tillbaka till vårt rum. Som jag skrev tidigare så låg vårt rum ut mot havet, så regnet piskade mot rutorna och vinden ven runt husknuten. Det är verkligen såå mysigt att lyssna på väder så länge jag själv är torr och trygg.

Mörkret och natten kröp inpå både oss och huset, så vi kröp ner i sköna sängar och somnade till ljudet av väder utanför.

Morgonen därpå så vaknade vi av väckarklockan. Jag trodde nog att jag skulle vakna tidigare av ljud utifrån, men jag sov verkligen bra i bagarstugan. Vi klädde på oss och gick mot caféet och frukostbuffén. Vädret hade mojnat, så nu kunde folk sitta både under tak eller ute i trädgården. Dimman hade dock dragit in över ön, så utsikten var bara filmjölk.

Efter frukost så utforskade vi ön åt andra hållet, det går en klippskreva genom ön som bitvis är rejält djup. Där i skogen hittade vi också mängder av spindelnät, vissa hade flyttat ihop och formade spindelnätsbyar i blåbärsriset.

Kl 12 så var vi nöjda med vårt besök, så vi hoppade på båten tillbaka till fastlandet och Barsta by. Bilen stod snällt och väntade på oss, så vi hoppade in och åkte vidare på helgens roadtrip.

Betyg till vår vistelse på Högbondens fyr

Var allting toppen och fantastiskt på Högbonden? Nja, Daniel och jag var faktiskt lite missnöjda med personalen som arbetade där. Det var en familj som huserade där sedan många år tillbaka, så vi fick träffa både pappa, sonen och sonens partner. De var absolut trevliga och svarade på våra frågor, men de försvann snabbt in i köket och var osynliga långa stunder. Det hade tex varit roligt ifall de ställt sig framför oss middagsgäster och berättat dels om maten de serverat och dels om ön Högbonden.

Jag hann också tänka att de hade kunnat möta oss redan när vi kom med båten på lördagen. Hälsa oss välkomna till Högbonden och erbjuda bagageskjuts med hjälp av den vinsch som finns på ön. Istället får alla gästerna kliva iland utan att bli mötta och kånka sitt eget bagage uppför den steniga stigen. Nu är Daniel och jag pigga och starka i kroppen, men det kanske inte alla gäster är?

Förutom personalens mediokra insats så uppskattade jag verkligen besöket på Högbonden. Att få bo en natt längst ut mot havet och höra vädret med bara en fönsterruta mellan är magiskt!

Priset för att bo en natt?

Priset för att bo en natt på Högbondens fyr blev för oss två 2200kr. Då kostade rummet 960kr, lakan och handduk 400kr, frukost 320kr och varmrätt (utan dryck) 520kr. Vi hade enkelt kunnat spara drygt halva pengen då vi hade kunnat ta med oss lakan och handduk. Vi hade också kunnat ta med oss både middag och frukost – det finns kök och kylskåp i fyrhuset. Men vi valde att lyxa till det denna gång. Det är också otroligt skönt att bara kunna komma och vara på en plats. Inte tänka på så mycket mer än semester. Transporten över från Barsta till Högbonden ToR kostar 200kr per person.

Daniels inlägg

Daniel har också skrivit ett inlägg om Högbondens fyr. Det hittar du här. Han har också listat några andra vackra fyrar som vi haft möjligheten att passera. Fyrar är ofta väldigt besöksvärda. De kanske inte är så himla fina som byggnad (flagnad färg osv) men de ligger ofta fantastiskt fint längst ute vid havet. Så även om det är en omväg att ta sig till en fyr så är det enligt mig alltid värt det!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar