Rotsellerisoppa med topping och brynt hasselnötssmör

-

Åh vi åt en såå god soppa på fredagskvällen. En rotsellerisoppa med topping och brynt hasselnötssmör. Receptet har jag hittat inne hos Tuvessonskan och bara kopierat. Rätten var så god så den är aspirant till nyårsmiddagen. Gott (och nödvändigt) med ett vegetariskt alternativ till årets middag.

Det är ett par olika steg och det kan kännas tight att hinna allt samtidigt. Men förbered dukningen i förväg. Förbered toppingen i förväg och även det brynta smöret strax innan. Det går såklart även att ugnsrosta grönsakerna i förväg. Om det bara är soppan som ska mixas så går middagen väldigt fort.

1 rotselleri á ca 350g
2 äpplen, skalade och urkärnade
olivolja, till rostning
3 dl syrad grädde (alternativt 2 dl crème fraiche och 1 dl vispgrädde)
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liten citron, saften
salt och svartpeppar

Topping

2 äpplen, i små bitar
3 st gurka, i små bitar
2 msk citronsaft
1/2 paket fetaost, smulad
1 knippe färsk dill

Brynt hasselnötssmör

25 g smör
0,5 dl rostade och grovhackade hasselnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i mindre bitar. Skär äpplena i stora klyftor. De ska vara större än rotselleribitarna eftersom de mjuknar snabbare i ugnen. Lägg rotsellerin och äpplena i en ugnsform, ringla över lite olja och låt rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20–30 minuter beroende på hur stora bitar du har.

Under tiden hinner du blanda äpple med gurka, citronsaft, fetaost och rikligt med dill. Ställ åt sidan.

Du hinner även bryna smöret och vända i de hackade hasselnötterna.

Koka upp den syrade grädden, vatten och grönsaksbuljong. Häll över den rostade rotsellerin och äpplet i kastrullen och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten tills du har den konsistens du önskar.

Servera din rotsellerisoppa med topping och brynt hasselnötssmör. Alltid snyggt om ni lägger lite tid på uppläggningen. Man äter ju även med ögonen.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar