Två dagar i Krakow

-

Vi har nyss varit i Polen och spenderade två dagar i Krakow. Vi flög till Warszawa men då vi ville besöka Auschwitz, så blev det enklast att åka till Krakow och köpa en guidad tur därifrån. Och Krakow, vilken mysig stad!

Vi kom in med snabbtåget från Warszawa och hade bara en kort promenad från centralstationen innan vi kom till vårt hotell Ventus Rosa Boutique. Hotellet ligger strax intill parken Planty som omringar gamla stan på ett charmigt sätt. Väl på hotellet så får vi veta att vi blivit uppgraderade till ett två-våningsrum. Det kändes helt ok, och vi sprang nästan uppför trappan för att spana in vårt fina rum. Ett vardagsrum, kök och badrum på nedervåningen och ett stort sovrum på övervåningen. Riktigt fint!

Vi ville dock se mera av Krakow så vi gick ut ganska snabbt igen. Hittade ett våffelkafé tvärs över gatan och kände att våra magar kurrade en aning. Daniel beställde en M&M-våffla och jag valde en våffla med pistage. Såå goda och vi åt dem då vi strosade in mot gamla stan och Europas största torg.

Restaurang Pod Baranem

Sedan dags för första kvällens middag. Jag hade fått tips om Pod Baranem som låg på gångavstånd från vårt hotell och även väldigt nära slottet Wawel som ligger vid floden Wisła. De ställer krav på din klädsel och godkänner ”at least a casual dresscode”. Exaxt vad det är för klädsel låter jag vara osagt, men det gjorde att jag tog med ett par klackade skor i resväskan och min nyårstopp. Det räckte bevisligen, då vi blev visade till vårt bord och fick sitta ner.

Efter en genomgång av menyn bestämde jag mig för Bigos, en polsk nationalrätt, som förrätt medan Daniel ville testa Cracow Maczanka, ugnsbakat kött serverat med bröd.

Varmrätten för mig blev kalvfilé med champinjonsås och Daniel valde ankbröst i en äpplekanelsås. På sidan så delade vi på både rödbetsmos och ugnsbakade potatisbitar.

Efter det så kände jag mig väldigt mätt men Daniel ville gärna ha något sött som avslutning. Vi tog då in en halloncheesecake och när den väl stod framför mig, så fanns det visst plats i min mage. Mycket märkligt.

Utekväll i Krakow

Då vi lämnat restaurangen så gick vi mot slottet Wawel och fick en väldigt fin bild av slottet i kvällsljus. Det är egentligen en hel samling byggnader som ligger på samma kulle, så förutom slottet ligger även Krakows domkyrka på samma plats.

Slottet Wawel i Krakow

Vi fortsatte in mot stan och hittade en spelbar inne i en gränd. Daniel (som är spelnörden i vår familj) ville såklart gå i och titta. Vi möttes av trevliga ungdomar där vissa spelade Guitar Hero, vissa bordshockey och några andra spelade brädspel. Jag testade deras drink PacMango då PacMan var ett spel som jag provade som rätt liten.

Dag två i Krakow

Dag två i Krakow så var planen att vi skulle bli upphämtade kl 08 för bussresa till Auschwitz och Birkenau, en resa inkl guidning som skulle ta sju timmar ToR Krakow. Men under vår första dag så kom det in både en och två förseningar. Det slutade med att vi blev upphämtade 12.30 istället och vi fick därför avboka vårt nästa restaurangbesök. Mer om Auschwitz kommer eventuellt – jag har inte bestämt om jag ska skriva om upplevelsen. Det bästa är ifall vi alla gör ett besök och får se allt på riktigt.

Förseningen gjorde dock att vi hann ut i Krakow och bland annat se slottet i dagsljus. Vi hade strålande sol och sommarvärme, så väldigt skönt att strosa omkring. Vid slottet gick vi in på borggården men hade inte tid att köpa guidad visning.

Restaurang Hana Sushi

Väl tillbaka i Krakow så hade vi därför inga middagsplaner men styrde ändå stegen mot vårt tidigare bokade Hana Sushi i stadsdelen Kazimierz (Krakows judiska stadsdel). Det ligger lite ruffigt till, och ser inte mycket ut för världen utifrån, så det känns inte helt självklart att det är riktigt bra mat.

Men då Hana Sushi finns omnämnd i Michelin-guiden så hade jag höga förväntningar. Vi gick in och chansade på att vårt bord fanns kvar och det gjorde det! Vi blev visade till det romantiska bordet under körsbärsträdet. Uppe i grenarna fanns små meddelanden som tidigare gäster skrivit. Riktigt gulligt!

Jag valde 10 bitar av kockens val och fick in 10 blandade bitar. Allt från bläckfisk, havsabborre, lax och avokado såklart men även tofu. Det kändes såå fräscht och var absolut den godaste sushi jag har ätit.

Två dagar i Krakow var därmed slut för denna gång, men jag kan gärna tänka mig att åka tillbaka till Polen och till både Krakow och Warszawa.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar