Taramosalata som förrätt

-

Då vi först kom till Warszawa så kom vi fram sen eftermiddag och vi var hungriga på middag. Vi hade inte hunnit titta ut någon restaurang utan gick helt enkelt ut längs samma gata och kände efter vad vi var sugna på. Vi hittade den hemtrevliga grekiska restaurangen Kalimera och gick in. Jag tog in en Greek Spritzer som drink och sen tog vi in en Taramosalata som förrätt att dela på.

Jag har försökt hitta ett recept på Greek Spritzer (eller Grecki Szprycer som den heter i Polen) men gått bet. Som jag förstod servitrisen, så är det det grekiska vinet Retsina och Sprite, men säkert något mera också.

Taramosalata är en klassisk grekisk röra som används som förrätt men också som en god röra på sidan av varmrätter. Det jag har kunnat läsa mig till så kan man göra Taramosalata på två sätt. Antingen med potatis som grund eller med bröd som grund. Receptet nedan har jag hittat hos Mitt Grekland och tänkt till 8-10 personer.

Vi fick in en mycket mindre mängd, anpassad som förrätt, och stekta pitabrödbitar att doppa i taramosalatan.

Taramosalata som förrätt

3 kokta potatisar (ca 390 gr okokt potatis)
0,5 rödlök
100 gr röd stenbitsrom
1 dl olivolja
0,5 citron (3 msk pressad citronsaft)
Salt & vitpeppar
Bladpersilja

Skala och dela varje potatis i fyra bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. Hacka rödlöken riktigt fint. Pressa ner den kokta potatis i en skål och tillsätt rödlök och stenbitsrom. Rör om. Rör sedan ner olivoljan lite i taget och rör till sist ner pressad citronsaft och smaksätt med salt och peppar. Hacka några kvistar bladpersilja och strö över vid servering. Dippa och njut.

Taramosalata gjord på vitt bröd:

Om du istället vill använda vitt bröd (200 gr) ska det vara dagsgammalt och ha legat i blöt i vatten i cirka 15 minuter. Krama ur vattnet ur brödet. Ta lite bröd i taget och blanda taramosalatan i en mixer. Taramosalatan blir till en jämnare smet i mixern.

Varmrätter och efterrätt

Efter förrätten så fick jag in en stor tallrik musslor, även den med stekt pitabröd på sidan. Daniel gick istället på fisk med ärtor. Och oj vad ärtor Daniel fick in!

Jag vet sedan tidigare att musslor är riktigt bra mat både sett till näringsinnehåll och för att hjälpa klimatet men valde att läsa och lära mig ännu mera. Hittade bland annat denna artikel hos tidningen Aktiv Träning och även en sida hos Miljömat. Jag upplever också att jag blir långvarigt mätt av både musslor och räkor. Även om det kanske inte ser ut att vara så mycket mat, så mättar det länge.

Som efterrätt tog vi in servitrisens tips, en Halva me portokali. Någon form av cheesecake skulle jag säga – och en väldigt lagom liten rätt att avsluta vår middag med.

Halva me portokali
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar