Häromdagen hittade jag en bit rostbiff till kort datum och väldigt bra pris, så jag köpte den utan någon vidare plan. Jag tillagade den som en rostbiff och hade sedan flera alternativ. Dels gjorde jag en enkel rostbiffswrap till lunch samma dag och sen fick vi Rostbiff Tonnato till middag. Rostbiff med tonfisksås alltså.
Och dra nu inte åt er öronen för att det låter märkligt – rostbiff med tonfisksås är riktigt gott! Den klassiska italienska rätten Vitello Tonnato är kalvkött med tonfisksås, men det går alltså utmärkt att byta ut kalvköttet mot rostbiff.
1 bit tillagad rostbiff skuren i tunna skivor
1 burk tonfisk i olja, MSC-märkt
1 st äggula
2 cm sardellcreme
1 msk lime, färskpressad
1 msk kapris
0,25 dl vatten
½ msk kycklingfond
ev 0,25 dl olja
Ugnsbakade potatishalvor
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 200 grader, tvätta av dina små potatisar och skär dem i halvor. Lägg dem sedan i en smord ugnsform. Sätt in i ugnen medan du fixar såsen och dukning.
Lägg tonfisken tillsammans med sin olja i en matberedare (alternativt en mixerstav) tillsammans med äggula, sardellcreme och kapris. Kör till en jämn massa och tillsätt oljan lite i taget. Blanda ner lime, vatten och fond.
Servera din Rostbiff Tonnato med ugnsbakade potatishalvor och en god sallad. Funkar alldeles utmärkt att äta till middag en tisdag också – jag har provat!