Jag älskar pengar!

-

Citatet ovan kommer från en podd jag precis lyssnat på, Bortom ekorrhjulet avsnitt 92, och deras gäst Mia Lekberg. Avsnittet heter ”Hur svårt kan det va?”. Och kanske lystrar jag lite extra för det är min uppfattning om mig själv också. Jag älskar pengar!

Inte så att jag måste ha obegränsat med pengar, men jag har stort fokus på pengar och jag mår väldigt mycket bättre om jag vet att månaden går ihop och att jag kan lägga undan en liten buffert. Till mig själv men också till mina barn.

Jag älskar pengar

Känslan när Daniel köpte in sig i min lägenhet och att jag därmed kunde betala av min egen skuld till banken var obeskrivligt skön! Att veta att alla pengar som kommer in den 25:e varje månad bara tillhör mig – det var magiskt!

Nu har vi i och för sig tagit ett nytt lån då vi håller på att köpa en lägenhet i Funäsdalen, men det känns noga överlagt och beräknat. Ingen anledning till stress trots att alla priser samt räntan stiger, så kommer vi att kunna betala och leva på ungefär som vi gör idag.

Så hur ska man då göra för att få så mycket pengar som möjligt?

1. Att tjäna pengar

Är absolut en förutsättning. Att det med jämna mellanrum ramlar in en slant på kontot är ju en förutsättning för att kunna leva i Sverige idag. Och om man inte är nöjd med den lön man tjänar, så finns det andra jobb att söka. Det viktigaste kanske inte är en extra 1000-lapp dock, utan att man faktiskt trivs på sitt jobb. Det är värt väldigt mycket det också.

Men det finns annat att tänka på om du vill få mera pengar.

2. Att se över dina utgifter

Det här är kanske en tråkig del av att skaffa mera pengar, när man väl tjänat pengar vill man väl göra av med dem? Men faktum är att vi svenskar är otroligt duktiga på att köpa onödiga saker (bara det faktum att vi kastar var tredje matkasse vi släpar hem) men också låta onödiga abonnemang rulla på bara för att vi inte ids undersöka saken.

Många har en bil av ren slentrian men behöver alla verkligen en dyr bil som står i garaget? Skulle du kunna sälja den och ta bussen? Och hyra en bil den gången per år som du åker på semester? Eller ifall du har 17 st tröjor i garderoben – behöver du verkligen en tröja till? Fundera en gång till innan du köper.

5 små enkla sparknep

3. Investera dina pengar för ökat värde

Jag tänker framför allt på att investera i börsen men annars kan en investering i ditt boende bli en bra peng i framtiden. Jag började intressera mig på riktigt för börsen för 20 år sedan. En kompis bjöd med mig till en aktieklubb där det var tre erfarna aktierävar samt fyra stycken som ville lära oss mera (jag tillhörde nybörjarna). Efter 2 * fem år så valde vi att avsluta vår klubb, men då hade jag verkligen fattat tycke för värdeutvecklingen och började satsa i eget konto.

Börsen går upp och ner, det finns ingen som kan lova att börsen kommer att fortsätta gå uppåt. Men om vi tittar bakåt i tiden så snittar börsen på +7% per år, vilket är mycket mera än vad du får på banken. Sen kan du vara påläst kring olika aktier och lyckas få ännu bättre avkastning – eller så misslyckas du med tajming och att du inte orkar engagera dig och du hamnar istället på minus. Börsen sträcker sig i ganska breda svängar.

Om du inte har något aktiekonto idag men är sugen att prova. Starta då ett aktiekonto inne hos Avanza – fortsätt sedan med att skapa ett ISK-konto och handla sedan aktier eller fonder därifrån. Om du handlar från ditt ISK-konto så sköts beskattningen automatiskt och du behöver inte bry dig. En utförligare förklaring finns i mitt tidigare inlägg.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar