Dyrare mat? Mina 10 bästa tips

-

Var och varannan dag får vi höra på nyheterna att vi fått dyrare mat i Sverige. Mest på grund av kriget i Ukraina. Det märks även då vi alla går till affären och köper det vi brukar köpa och kvittot visar mera pengar än vad det annars brukade göra. Så vad kan man då göra för att hålla nere sina matkostnader men ändå äta bra? Här kommer mina 10 bästa tips.

Mina fem bästa aktietips

1. Planera veckomenyn efter butikernas erbjudanden

Vänta med veckohandlingen till måndag morgon och titta över butikernas veckoerbjudanden. Anpassa sedan din veckomeny efter den. Är det bra pris på fläskytterfilé så är det en (eller 2-3 beroende på hur många ni är runt bordet) middag i veckan. Är det bra pris på yoghurt så får det bli veckans frukostutbud osv.

2. Handla varor med kort datum

När ni ändå är i butiken och handlar – titta efter varor med kort datum. Om ni hittar en falukorv som går ut i morgon så kan det kanske bli kvällens middag? Medan en vara är inom datumstämpeln, så kan ni förvänta er att den ska vara lika bra som vanligt – annars kan ni gå tillbaka med den. Ni behöver inte känna att ni tar någon kvalitetsrisk genom att köpa kort datum.

De allra flesta matvaror fungerar dessutom alldeles utmärkt efter Bäst Före. Ägg i kylskåpet kan tex hålla sig i flera månader.

Det ni ska passa er för, är ifall det istället står Sista förbrukningsdag. Då ska ni inte köpa och använda varan efter det datumet. Tex kycklingfärs.

3. Ät mera vegetarisk mat

Att äta mera vegetarisk mat är billigare. Försök att utöka till (ytterligare) en vegetarisk dag i veckan. Jag tror dessutom att vi i-länder måste bli bättre på att äta vegetarisk mat, det fungerar inte att äta kött i den mängd som vi gör idag. Här är min samling vegetarisk mat och den utökas med jämna mellanrum – jag känner att jag mår väldigt bra av grön mat, så det är något jag vill prioritera i min vardag.

Den billigaste vegetariska maten måste nog vara soppa, så det kanske kan bli en stående middagsrätt en dag i veckan? Det är lätt att festa till soppan med ett gott bröd och pålägg. Och det kanske är den dagen i veckan som det serveras efterrätt?

Snickersmajskaka
Snickersmajskaka – en mastig efterrätt som passar utmärkt efter en sopp-middag

4. Ät mat i säsong

Ät matvaror i säsong. Från Sverige postar en säsongsguide den första dagen i en ny månad på Instagram, den är en bra guide. Att försöka äta mat från Sverige året runt gynnar inte bara din plånbok utan även böndernas plånböcker och vårt klimat. Exempel Säsongsguide augusti.

Att äta svensk mat gynnar även de svenska bönderna och bidrar till att Sverige ska kunna producera tillräckligt med mat så vi kan klara oss själva. Det gör vi tyvärr inte idag, utan vi måste importera för att klara vår vardag.

5. Handla tidigt på dagen

För att hinna ta de bästa kort-datum-varorna så är det en idé att handla tidigt på dagen. Ge butiken någon timmes öppettid så har butiken hunnit märka om de varor som kanske går ut imorgon kväll och ni hinner planera kvällens middag utefter dina fynd.

6. Handla sent på dagen

Ett annat tips för att komma åt butikens bästa priser, är att handla sent på dagen. I min närmaste butik så sänker de vissa varor efter kl 20 på kvällen, så om det passar så brukar jag vänta in den tiden.

Jag kan tex köpa dagens grillade kyckling efter kl 20 och gå hem och rensa den. Dagen efter så har jag färdigrensad kyckling i kylen och kan snabbt rodda ihop en god middag.

Grönpepparkyckling, en favorit i repris
Grönpepparkyckling – en snabb och väldigt god rätt ifall du förberett lite dagen innan

7. Handla inte sen eftermiddag

Den sämsta tiden att vara i butiken är vid 16-17-tiden på eftermiddagen. Då har många slutat jobbet och svänger förbi butiken för att införskaffa middagsmaten. Det är ofta mycket folk, de bästa priserna är redan slut och risk för kassakö är stor.

8. Bli medlem i butiken/butikerna

Ett annat sätt att handla billigare mat, är att bli medlem i de butiker där du brukar handla. Alla butiker har medlemserbjudanden och ibland kan en medlemsvara vara nersatt till lite och ingenting alternativt att du får en gratis gåva.

9. Handla ännu billigare

Inför kalas eller storhelger, titta in på Matsmarts hemsida och klicka för matvaror som du behöver. De har säsongsvaror som kanske gått ut (men där Bäst Före ofta är minst ett halvår bort), de säljer överproduktion och ifall det blivit något förpackningsfel. Men de säljer också varor med kort datum – vilket de märkt ut tydligt på varje vara.

Här kan jag fundera på ifall en verkligen känner skillnad på torr pasta som passerat en vecka? Eller om Halloween-godiset verkligen blir dåligt bara för att Halloween har varit? Jag känner iaf inte någon skillnad, utan jag gör hellre bra deals på det jag ändå behöver köpa och sparar pengar.

Matsmartpaket

10. Sluta kasta mat

Och kanske det mattips som sparar mest pengar – att faktiskt äta upp de råvaror som en har köpt hem. Att kasta riktig mat är som att kasta pengarna i soppåsen.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar