Kapitolium i Washington

-

Efter gårdagens busstransport från New York till Washington så vaknade vi upp och ville göra stan. Washington som turiststad är väldigt fokuserad kring National Mall, vilket är den öppna ytan mellan Kapitolium (United States Capitol) till Lincoln Memorial och sen mellan Vita huset och Jefferson Memorial. Här står också Washington Monument som en pelare i mitten. Vi gjorde det enkelt för oss och började helt enkelt med den ena änden, Kapitolium i Washington, som också är nationens hjärta då kongressen är placerade här.

Vi visste att man får besöka Kapitolium på den nedre våningen, medan politikerna sitter en våning upp och jobbar. Vi hade sökt efter biljetter online innan vårt besök, men det var slutsålt alla dagar vi skulle vara på plats. Vi var ändå nyfikna och tänkte att det kanske kan finnas sista-minuten-biljetter vid ingången. Vi strosade runt hela Kapitolium och vid ingången så stötte vi på en amerikansk polis som efter en kort ordväxling frågade vart vi kom ifrån. När vi sa att vi kom från Sverige, så visade det sig att han kunde några ord på svenska, efter att ha varit på semester till Göteborg. Han bekräftade att det fanns biljetter, så bara att gå in och ställa sig i kö.

Vi hade tur, det var inte så mycket folk när vi var där, så vi behövde bara vänta ca 30 min. Då blev vi hämtade av gruppens guide och fick ett par hörlurar. Sen gick vi på rad bakom vår guide medan han berättade. Om The Crypt som ska vara Washingtons centrum och där det var tänkt att president Washington skulle bli begravd (därav namnet). Han blev dock inte begravd där, för när det var dags för begravning, så var inte Kapitolium färdigbyggt och familjen ville inte att han skulle begravas på en byggarbetsplats.

Vi gick också vidare in i stora salen, där Kapitoliums stora kupol är taket långt där uppe. Här fanns många av USA’s presidenter uppställda som statyer, men också viktiga målningar i stort format. Bland annat denna där 56 personer skriver på Declaration of Independence den 4:e juli 1776. Och som vi alla vet så är det också USA’s nationaldag sedan dess.

Vi fortsatte in ytterligare ett rum där ännu fler viktiga personer genom århundraden stod som statyer och vår guide berättade om vissa. Vi fortsatte också till, det som jag förstod det som – jag ska dock inte svära på att jag minns rätt, vicepresidentens rum i rött. Rätta mig gärna om jag minns fel – kommentera här nedan.

Här någonstans var vår guidning slut, men guiden berättade att vi som var turister kunde gå till senatens och representanthusets olika diskar och visa våra pass, så skulle vi få tillträde för att lyssna till politiken på riktigt. För USA’s medborgare så var det lite omständligare. De var tvungna att besöka det lokala politikerkontoret och sedan få med sig en person därifrån för att göra samma besök som vi fick göra. Anledningen till detta omständliga besök var att de ville ”tvinga” amerikanska medborgare att besöka det lokala kontoret och förhoppningen var därmed att de skulle bli politiskt intresserade.

Hit var det säkerhetgenomgång och vi fick lämna både telefon, handväska och till och med klockan runt handleden. Därför finns det inga bilder. Vi satt med en kort stund i senaten och lyssnade sen på en debatt i representanthuset. Då vi var där så diskuterades hur mycket USA skulle stödja konflikten mellan Israel och Hamas på Gazaremsan.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar