Hösten känns som mustiga grytor, tofflor på fötterna och mys framför brasan (I wish). Snön virvlar ner utomhus – vilket jag gillar – men då är det skönt att sitta inomhus i värmen och titta ut också. Kanske helst efter att man varit ute en stund. Antingen på någon aktivitet eller helt enkelt varit ute för att skotta. Då funkar det fin-fint med en gryta biff stroganoff på bordet, vilket hände för oss igår.
I butiker runt mig så har det varit bra pris på fläskytterfilé i veckan, så jag gjorde min biff stroganoff på den. Det ska väl egentligen lagas av nötkött (ryggbiff, lövbiff eller liknande) men det funkar alldeles utmärkt med fläskytterfilé också.
Ca 500 g fläskytterfilé
3-4 stora färska champinjoner
1 gul lök
1-2 msk tomatpuré
1-2 dl grädde
Salt & peppar
Ev Chili grillkrydda (hoppa över eller ta något liknande som ni har hemma)
Börja med att putsa fläskytterfilén och skär i 0,5 cm tjocka skivor. Jag valde sedan att dela varje sådan skiva i tre längder men det är valfritt. Hacka lök och skiva champinjoner.
Ta fram en stekpanna och börja med att fräsa på köttet. Lägg över i en gryta och fräs sedan på lök och champinjoner. Lägg över i samma gryta. Fräs tomatpuré lite snabbt i stekpannan för att få fram en sötare smak från tomatpurén. Lägg ner i samma gryta och flytta grytan till den varma plattan.
Häll på grädde och låt din biff stroganoff puttra ihop. Smaksätt med salt & peppar men gärna någon grillkrydda också.
Servera tillsammans med ugnsrostad potatis, potatismos eller ris och gärna en god sallad. På min tallrik fanns också en ugnsrostad vitlökssås.