Otroligt god moussaka

-

En mitt-i-veckan middag för den aktiva familjen, där det blir mycket mat i en stor form. Det räcker till middag och även till flera matlådor. Jag pratar om en otroligt god moussaka som jag lagade igår.

Det är ju en lite omständlig rätt med flera steg, så om tiden är knapp, så går det utmärkt att ta två dagar på sig. Laga en riktigt god köttfärssås ena dagen, så går det ganska fort dagen därpå.

500 g blandfärs (eller vegofärs)
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3-4 färska champinjoner
1 köttbuljongtärning (ta grönsaksbuljongtärning istället)
1 förp krossade tomater
Ev ca 1 dl rött vin
Peppar

Hacka lök och vitlök och låt fräsa i en stekpanna. Höj värmen, peta löken åt sidan och lägg ner blandfärsen. Hacka sönder färsen till småbitar och låt fräsa på alla sidor. Fyll på med skivade champinjoner, buljongtärning, krossade tomater och ev rött vin. Låt puttra, ju längre desto bättre. Smaksätt med peppar.

Gör en god ostsås:
50 g smör
4-5 msk mjöl
5-6 dl mjölk
svartpeppar
2 1/2 dl riven ost + 1 dl att toppa med – Gärna Västerbottensost

Gör en bechamel genom att smälta smöret. Vispa ner mjölet och späd sedan med lite mjölk i taget, allt medan du vispar. Ta kastrullen av spisen och blanda ner riven ost. Smaksätt också med peppar.

Aubergine
Salt
2 stora tomater

Dela aubergine i 0,5 cm tjocka skivor och strö salt på dem. Låt ligga åtminstone fem minuter och skölj sedan av dem. Stek dem gärna ett par minuter på varje sida och lägg åt sidan. Jag stekte inte mina, men de var lite hårda vid middagen – så jag borde ha stekt dem. Lärdom till nästa gång!

Dags att börja med en otroligt god moussaka

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en stor ugnsform. Häll lite av ostsåsen i botten och lägg ut aubergineskivor i ett lager. Bred ut köttfärssås. Ett lager aubergine och sen ett köttfärs igen. Här valde jag att skiva och lägga på tomater innan jag hällde på resterande ostsås och toppar med ytterligare riven ost. Skjuts in i ugnen och låt gräddas i ca 30 minuter.

Under tiden hinner du hacka ihop en sallad och duka fint. Ansträng dig gärna, maten blir alltid godare då man får äta vid ett fint middagsbord. Samla hela familjen och ställ en otroligt god moussaka mitt på bordet.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar