Ost- och skinkpaj med ricotta

-

Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar paj (även Daniel, vilket är tur för honom). Det är så gott att lägga ner valfritt innehåll i ett pajskal. Toppa med en äggstanning och gärna någon god smakrik ost och sen grädda. Ta ut och servera med sallad. Åh! Frågan är om jag skulle kunna äta paj varje dag? Min senaste kreation blev en ost- och skinkpaj med ricotta och Daniel undrade stilla om det kanske var den godaste paj jag någonsin gjort? Vad tror ni?

Paj är också en så himla smart maträtt. Det går att spara småslattar i frysen och sen lägga ner det mesta i det förgräddade pajskalet. Typ allting blir gott! Så både plånboksvänligt och klimatsmart! Det funkar dessutom alldeles utmärkt i matlådan. Plus väldigt gott då förstås. Det enda tråkiga med paj är att det är svårt att ta fina bilder.

Min vanliga pajdeg

100 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl eller kornmjöl (valfritt kraftigare mjöl med mera fibrer)

Ost- och skinkfyllning med ricotta

1-2 paket smörgåsskinka (jag brukar passa på då det är kort datum och förvara i frysen)
2 nävar Broccoli (fryst denna gång – så smidigt)
1-2 dl riven ost

3 ägg
2 dl grädde
1 ask Ricottaost, 250g
Salt & Peppar

Extra riven ost till topping

Till servering:
Creme fraiche
Nachochips

Börja med pajdegen. Ta fram smöret så det hinner bli lite mjukt och sen blandar du ihop en deg tillsammans med vetemjöl och kornmjöl. Tryck ut i valfri pajform och ställ gärna in pajformen en stund i kylen (det går också utmärkt att förbereda pajformen dagen innan och förvara i kylskåpet). Grädda pajdegen i 10 min utan fyllning.

När du förgräddat pajdegen så är det dags för fyllning. Lägg ner skivad skinka, broccoli och riven ost. Vispa ihop äggstanningen och häll ovanpå. Peta gärna runt lite bland broccolibitarna, så äggstanningen rinner ner mellan skinka och broccoli. Toppa till slut med mera riven ost och sätt in i ugnen. Grädda ca 30 min till du fått en snygg topp.

Under tiden hinner du både duka snyggt och göra iordning en god sallad. Jag ställer också gärna fram ett paket creme fraiche eller liknande då jag gillar att dippa. Även nachochips funkar utmärkt för att få lite crunch till maten. Ost- och skinkpaj med ricotta är en perfekt middag till både vardag och fest!

Ost- och skinkpaj med ricotta

Gillar ni också paj?

Om ni vill gå bananas på de pajer som jag lagat så hittar ni hela mitt arkiv här. Så gott!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Hyfsa till dig tack!

Chorizopizza med grönkål

Goda chokladkottar till advent

Asiatisk silkestofu-middag

Snöbollar som julgodis

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar