Julkänslor med saffranskola

-

Det är ju vissa saker som framkallar vissa känslor på både gott och ont, men jag vill såklart framhäva de goda. Jag vet att jag får julkänslor med saffranskola, tända ljus och att bygga pussel, så det är mitt tips inför helgen. Leta fram något pussel, lägg ut så det tar upp hela vardagsrumsbordet och bara mys tillsammans. Lägg bort alla måsten och umgås med pussel. Så underskattat!

Till pusslet så är det ju gott att ha något att tugga på, och en favorit är denna brynt smörkola med saffran. Den är precis så god som den låter!

50 g brynt smör*
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver
1 paket saffran (0.5 g)

Mät upp smöret och lägg i en kastrull. Bryn smöret tills det tystnar och var beredd med de andra ingredienserna. Tillsätt de andra ingredienserna och koka upp. Låt sjuda till 125 grader, rör om då och då. Mät med en termometer.

Häll ut kolan i en form som du täckt med bakplåtspapper, ca 20*20 cm. Låt kolan svalna helt och skär sedan i bitar. Förvara dem kallt. De kan bli lite kladdiga om de får ligga framme men det är också snyggt att linda in dem i lite papper.

* Brynt smör

Brynt smör gör du så här. Lägg smör i en kastrull och låt smöret smälta. Rör runt i smöret med en visp så det får en jämn bränd ton. När fräset har tystnat så är smöret lite gyllenbrunt och doftar kola.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar