Ibland kan jag hitta en påse för 10 kr i min butik. Denna gång visade den sig innehålla ca 10 bananer som börjat bli bruna, men bananer är hårdvaluta här hemma. Det jag inte tänkte på, var att min bananälskande apa Daniel (förlåt älskling!) inte skulle vara hemma på ett par dagar. Så bananerna blev liggande någon dag innan jag tog tag i bananfrågan. Jag bakade en banankaka med polkagris men också banangranola till frukost.
2 bruna bananer
0,5 dl rapsolja
0,5 dl nötsmör, jag hade jordnötssmör
Ca 6 dl havregryn
0,5 dl linfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5-1 dl nötter om man gillar det. Daniel gillar det inte, så jag valde bort denna gång.
Skala bananerna och mixa dem i en stor bunke. Fyll på med olja och jordnötssmör och fortsätt mixa till en smet. Mät upp havregryn och de frön som du gillar och häll ner i banansmeten. Blanda runt, så det kommer smet överallt.
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en plåt med bakplåtspapper. Häll ut din banangranola på papperet och försök fördela ut det till ett jämnt lager. Sätt in i ugnen, men ta ut var femte minut och rör om, tryck sönder ev klumpar osv. Låt stå tills granola känns torr och förvara den sen i snygga burkar.