Jag måste få berätta om helgens godaste middag som vi åt i VillaViste tillsammans med våra kompisar. Vi hade varit i Bruksvallarna och besökt fiket Kariknallen och sen när vi kom hem så parkerade vi utanför ytterdörren och njööööt av vårsolen som stekte ljuvligt. När vi väl kom in så ville vi göra något gott men ändå enkelt. Det resulterade i en bowl med halstrad lax och syrlig gurksallad.
Det kanske inte låter så enkelt men om man gillar asiatisk mat och har ingredienserna hemma, så är det bara lite hackande och blandande så är man typ hemma sen. Jag valde att förbereda gurksalladen och sesammajonnäsen innan vi satte oss i bastun. Då var det inte så mycket jobb kvar under tiden som riset kokade.
4 portioner jasminris
1st 4-pack laxfiléer
2 tsk sesamolja
2 tsk srirachasås
1 msk japansk soja
Olja att steka i
Syrlig gurksallad
1 gurka
Srirachasås (eller om du gillar färsk chili)
Limesaft från 0,5 lime
1 msk Mirin
1 tsk riven färsk ingefära
Sesammajonnäs
1-2 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
2 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
pressad lime, några droppar
Topping
Finskuren purjolök (eller salladslök, men mycket billigare med purjolök)
Ev 0,5 paket ärtskott
Rostad lök
Rostade sesamfrön
Srirachasås
Soja
Lime
Börja med gurksalladen. Skiva gurka och dela på hälften. Lägg ner i en skål och tillsätt Sriracha, Mirin, limesaft och riven färsk ingefära. Blanda runt och ställ åt sidan.
Sesammajonnäsen blandar du enkelt i en annan skål. Mät upp majonnäs och smaksätt med hackad vitlök, sesamolja, soja och smaka av med några droppar limesaft. Blanda runt och ställ in i kylen till servering.
Sätt riset på kokning och dela laxen i lagom stora munsbitar. Blanda sesamolja, srirachasås och soja i en bunke och lägg sedan ner laxbitarna. Blanda runt försiktigt så laxen får ta smak.
Förbered topping och passa på att duka bordet. Finskuren purjolök i en skål och ställ sedan fram rostad lök, sesamfrön, srirachasås, soja och lime. Allt för att dina middagsgäster ska kunna plocka ihop sin egen bowl.
När riset nästan är klart sätter du igång en stekpanna på hög värme. Ta i lite olja och stek sedan laxbitarna några sekunder på varje sida. De ska inte bli tillagade utan bara få en yta. Lägg upp i en snygg skål och ställ fram på bordet.
Vid servering
Lägg riset i botten, fortsätt med laxbitar och gurksallad. Klicka ut av sesammajonnäsen och fortsätt med purjolök, rostad lök, sesamfrön och om du vill ha mera soja, sriracha eller lime. Ät din bowl med halstrad lax och syrlig gurksallad och njut av härligt middagssällskap.


Jag avslutar med Anna’s superfina bild på maten! <3
