Det är något med höst och att man blir sugen på både soppor och grytor, håller ni med? När jag sedan gärna gör billiga klipp i butiken, så kunde jag ganska enkelt svänga ihop en god biff stroganoff till middag häromdagen. Att servera med hemgjort potatismos och hemgjord lokalproducerad vinbärsgelé, det är lyxigt!
500-600 g nötkött (ryggbiff, lövbiff eller liknande) i mindre strimlor eller bitar
1 gul lök
Ev 5-10 cm purjolök (en så god lök, så jag har den i väldigt många maträtter)
Olja att steka i
1-2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1-2 msk (dijon)senap
1 broccoli, både buketter och stam
Ca 2 dl vatten (ev mera om grytan upplevs torr)
1 köttbuljongtärning
1 dl grädde
Ca 1 dl creme fraiche
Salt & peppar
Att servera till:
Hemgjort potatismos
Vinbärsgelé
Ev salt eller smörgåsgurka
Sätt igång med potatismoset först. Skrubba och skala ev potatisar och dela dem i mindre bitar (vi brukar behålla en del skal på potatisen för att få en godare smak på potatismoset).
Ta sedan fram en stekpanna och börja med att steka köttet. Jag tog lite kött i taget för att få stekyta på köttet istället för att lägga i för mycket och så kokas köttet istället. Fortsätt med hackad lök och slantad purjolök. Lägg även i tomatpuré så den får fräsa någon minut, detta för att få en ännu godare smak av tomatpurén.
Pudra över paprikpulver, lägg i senap och tillsätt vatten och buljongtärning. Dela broccoli i buketter och stam – stammen är mera kompakt, så den måste du skära i ännu mindre bitar för att den ska hinna bli klar. Lägg ner alltihop (fyll ev på mera vatten), rör om och låt allt puttra under lock.
När det är ca 5 min kvar innan potatisen kokat klart, så kan du tillsätta grädde och creme fraiche i din biff stroganoff-gryta. Smaksätt också med salt och peppar.
Servera en god biff stroganoff tillsammans med potatismos, gelé och ev gurka. Jag gillar såklart också en god sallad på sidan. Smaklig måltid!