Paj alltså, det funkar i alla väder! Året runt och både hemma och när man är på vift. Vi hoppade in i bilen och åkte till VillaViste och jag svängde ihop en grönkålspaj med chevre till middag. Enkelt och gott!
Först min vanliga pajdeg:
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl (eller valfritt lite grövre mjöl, allt för att få in lite fibrer)
Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli rumsvarmt. Blanda ihop smöret med grahamsmjöl och vetemjöl och tryck sedan ut degen i en pajform. Om du har tid så kan du sätta in den blandade degen i kylen en stund, så smöret blir lite hårdare, men det funkar utan detta steg också.
Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajdegen i tio minuter utan fyllning.
Grönkål och chevre-fyllning
Ca 10 cm purjolök
En stor påse grönkål
100-150 g chèvre
2 tomater
3 ägg
2 dl grädde
Salt & peppar
Valfri riven ost
Värm en stekpanna och lägg ner slantad purjolök i lite olja. Tillsätt även grönkål i mindre bitar (ta inte med stammen, den är alldeles för träig) och låt fräsa några minuter. Rör om då och då och smaksätt med salt & peppar.
Lägg ner den stekta grönkålen i det förgräddade pajskalet och fortsätt med chevre. Smula sönder osten i ett någorlunda jämt lager och fortsätt med tomatskivor.
Blanda ihop äggstanningen och häll jämnt över din pajform. Toppa till sist pajen med riven ost och sätt in i ugnen. Grädda i ca 30 min och du har fått en fin gräddad yta. Servera din grönkålspaj med chevre tillsammans med en god sallad och gärna någon klick creme fraiche.