Här kommer en enkel liten rätt. Alltså en rätt som inte räcker som middag helt själv men som passar utmärkt som tillbehör till något större alternativt som ett bidrag på ett buffébord. Jag kan också intyga att ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan är riktigt gott att äta som kvällsfika tillsammans med ett gott bröd.
2 auberginer
Tomatsås av burk-körsbärstomater alternativt koka ihop av egna tomater *
Basilika, helst färsk men ta torkad krydda annars
Ev 1-2 msk tomatpuré
Ev 1 tsk socker
Riven parmesan
Svartpeppar
Ev färsk basilika för garnering
Börja med dina auberginer. Sätt ugnen på 200 grader och dela dina auberginer i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Lägg i en ugnsform eller på en plåt. Salta, ringla över olivolja och sätt in i ugnen ca 30 min.
Under tiden kokar du ihop din tomatsås. Antingen tar du en burk körsbärstomater eller så tar du 2-3 färska tomater och skär i tärningar. Om du använder färska tomater så lägger du till lite tomatpuré och även lite vatten.
Lägg ner tomaterna i en kastrull och låt koka sönder. Rör bland bitarna då och då och tillsätt ev mera vatten om det riskerar att koka torrt. Smaka av och tillsätt ev lite socker.
Ta ut dina auberginer från ugnen (flytta eventuellt över dem till ett snyggare ugnssäkert fat), skeda på tomatsåsen och riv sedan över rikligt med parmesan. Toppa med svartpeppar och sätt tillbaka in i ugnen tills parmesanen smält. Ta ut och ställ hela fatet med ugnsbakad aubergine med tomatsås och parmesan mitt på bordet, gärna om du kan garnera med färsk basilika på toppen. Njut tillsammans med gott bröd.