Franska bakverk kan ju vara något av det godaste som finns! Tänk en god Eclair som bara smälter i munnen. Eller en Macaron till kaffet – en liten kaka som kan variera i både färg och smak, men alla är goda! Så när jag hittade ett recept på en fransk äppelkaka så ville jag såklart prova. Receptet hittade jag hos Mästerkock-Helena, en energisk kvinna som lagar god mat.
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 ägg
Blanda ihop till en jämn deg och lägg in den i kylen minst en timme. Ta sedan fram en springform och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Koka sedan ihop ditt karamelliserade socker:
1 msk smör
2 msk vatten
2 dl strösocker
Lägg allt i en kastrull och låt koka upp – rör samtidigt. Sänk värmen och låt sockret koka tills den får en mörkare färg. Då har den karamelliserats och du kan hälla allt socker ner i springformen.
2 stora äpplen
Några smörklickar
Ca 1 msk strösocker
Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur din äpplen och dela dem sedan i tunna skivor. Varva skivorna ovanpå det karamelliserade sockret i ett snyggt mönster. Lägg några kluttar smör ovanpå äpplena och strö även över lite strösocker.
Ta fram degen ur kylskåpet och kavla ut det till en platta. Lägg ut den ovanpå äpplena och sätt in hela springformen i ugnen i ca 30 min. Ta ut när degen fått en fin gräddad yta.
Ta bort springformens kanter, lägg en skärbräda ovanpå kakan och vänd alltihop upp och ner. Nu är det enkelt att ta bort springformens botten och även bakplåtspapperet. Servera fransk äppelkaka med en god vaniljglass eller vispad grädde. Mums!
Tips: Sätt gärna in en annan plåt under kakan, då det med största sannolikhet kommer att läcka smält socker från springformen (jag trodde att jag skulle klara mig med bakplåtspapperet men icke – jag fick städa ugnen när jag var klar).