I år har vi hittat mer svamp än vanligt, så vi har både förvällt och torkat svamp. Det känns så lyxigt att ha egenplockad svamp att ta fram i vintermörkret! Det är dock ett litet problem att förpacka förvälld svamp i lagom mängd, så jag kom på att jag kan portionsförpacka svamp i frysen genom att använda iskubsformen.
Valfri svamp
En torr stekpanna
Börja med att förvälla svampen. Rensa och skär i mindre bitar. Lägg ner i en torr stekpanna på svag värme och låt svampen släppa sin egen vätska. Det tar en liten stund men det funkar varje gång.
När stekpannan nästan är helt torr igen så skrapar du ner all svamp på en tallrik och låter svalna. När svampen svalnat så mottar du i en dryg matsked svamp i varje iskubsform. Tryck till med fingrarna och lägg ev på mera – då håller svampkuben ihop efter att den fryst.
Efter ett par timmar så har svampen fryst och du kan lägga över i en annan förpackning och mata in ny svamp i iskubsformen. Perfekt och redo för vinterns matlagning, där du kan ta så många svampkuber som du behöver för din middag.

