Jag lagade en så god chokladboost före helgen, perfekt att gå och nalla på då och då. En lakritsbrownie med lakritskolatopp som var precis så god som den låter. Receptet har jag hittat i en gammal Mer Smak och konditorn Mattias Celinder.
200 g smör
200 mörk choklad
50 g (drygt 0,5 dl) strösocker
4 ägg
60 g (drygt 1 dl) vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
15 g (1 msk) lakritspulver
1 krm salt
Starta ugnen på 160 grader. Smält smöret och lägg sedan ner chokladen så den får smälta. Lägg även ner sockret så det får smälta samman med chokladen. Tillsätt ett ägg i taget och rör samman mellan varje ägg. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke, sikta ner dem i din smet och blanda igen.
Grädda i ugnen ca 22 min och ta sedan ut kakan för att svalna.

Lakritskola
200 g (2 dl) vispgrädde
180 g (2 dl) strösocker
30 g (2 msk) lakritspulver
280 g (2 dl) ljus sirap
0,5 tsk flingsalt
Blanda alla ingredienser (utom flingsalt) i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på svag värme upp till 117 grader (ca 30 min). Häll kolan över kakan och bred ut den till ett jämnt lager. Pudra på lite flingsalt över hela kakan. Låt svalna i rumstemperatur.

Servera din goda lakritsbrownie med lakritskolatopp tillsammans med en klick vispad grädde. Mums!
