Råbiff är en rätt som delar de flesta av oss. Vissa tycker att det är såå gott medan andra inte ens kan tänka sig att smaka. Jag har varit tveksam men är ganska såld idag, helst efter att jag smakade Sagas senaste kreation. Hon fick lite egentid i köket och vips hade vi en asiatisk råbiff på tallriken.
Den var så god så den kvalar definitivt in på listan årets godaste rätt – alla kategorier! Så jag beordrar er nästan – ni måste prova den här!
Ca 250-300 g oxfilé eller nötinnanlår
Ca 1 tsk sesamolja
Salt & peppar
Sesamfrön
Picklad rättika
Wasabimajonnäs
Friterad lök
1 Salladslök
1 Grön chili
1 Rispapper
Det är en del att förbereda, men jag har delat upp det i olika stycken. Gör iordning stycke för stycke och när allt är klart så kan du börja förbereda köttet.
Picklad rättika:
Börja med att pickla rättika. Blanda en 1-2-3-lag och lägg ner tärnad rättika. Låt ligga kallt i åtminstone 10 min, men gärna längre än så. Det går också att förbereda dagen innan.
Fluffigt rispapper:
Klipp rispapper i fyra kvartar. Värm upp olja till ca 160 grader och lägg ner ett papper i taget. Rispapperet skrynklar ihop sig/fluffar upp sig direkt, så detta steg går jättefort. Lägg upp på papper för att rinna av.
Friterad lök:
Nästa steg är att skära schalottenlök i tunna ringar, gärna mandolin om du äger en. Slunga i maizena, skaka gärna av dem i en sil så du inte har för mycket maizena kvar på löken. Fritera i olja och lägg på papper för att rinna av.
Wasabimajonnäs:
Mät upp majonnäs i en liten skål och smaksätt med wasabi. Smaka av så du tycker att det blir lagom – men tänk på att det måste vara lite för starkt då smakerna ”försvinner” när du sätter ihop rätten.
Dags för asiatisk råbiff
Tärna köttet så litet du kan (det gör inget om det blir lite ojämna bitar – eller om du har en köttkvarn hemma). Lägg i en bunke och smaksätt med sesamolja, sesamfrön, salt och peppar. Blanda även i picklad rättika. Det här går också att förbereda, men var då noga att ställa köttet i kylen tills det är dags för servering.




Ta fram snygga assietter alternativt djuptallrikar och dela upp köttet lika mellan tallrikarna. Ringla över wasabimajonnäs och lägg på friterad lök. Skiva chili och det gröna på salladslöken tunt och pynta din fantastiska förrätt. Lägg ett rispapper på sidan och servera direkt.

Hoppas att ni testar denna goda rätt! Som jag redan har skrivit så kvalar den in på godaste rätterna jag någonsin smakat – perfekt som förrätt på nyårsafton tex.