Fransk löksoppa

-

Att hitta och laga mat i säsong känns både ekonomiskt och hållbart. Det är också då råvarorna smakar som bäst. För någon vecka sedan kunde jag köpa 3 kg gul lök för 18kr i min butik så jag slog till. Saga undrade lite vad jag skulle ha all lök till (jag använder lök i min matlagning i princip varje dag så jag såg inte riktigt problemet), men blev också inspirerad att laga en riktigt god fransk löksoppa till oss samma kväll.

8 gula lökar
Olja att fräsa löken i
1 vitlöksklyfta
Timjan
1 l kycklingbuljong
2 dl vitt vin
Peppar

Surdegsbröd (eller valfritt bröd som ryms i sopptallriken)
Riven Gruyere-ost, vi hade ca 100g till sex bröd

Börja med att dela lökarna i hälften och sen skiva dem. Ta fram en gryta och ta lite olja i botten, värm upp till medelvärme. Fräs löken en stund innan du lägger ner vitlöken. Fortsätt steka på svagare värme tills löken tar färg och att den karamelliseras en aning i botten.

Här hinner du också smörsteka några baguetteskivor, lägg åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader.

Häll i buljong och vin och låt löken puttra åtminstone 10 min men gärna längre än så. Smaka av och tillsätt timjan samt ev peppar.

Skopa upp soppan i djupa skålar och lägg ett par brödbitar i varje skål. Toppa bröden med riven Gruyereost och sätt in i ugnen ca 10, tills osten blivit lite gratinerad. Servera din löksoppa omedelbart.

En riktigt god soppa med ett gott bröd på toppen. Snåla inte heller och välj en billigare ost, utan välj gruyere denna gång. De goda bröden pryder fransk löksoppa på ett väldigt gott sätt. Det är värt att jobba med goda smaker även om de kostar lite mera.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar