Efterrätt med rån

-

En efterrätt som slår det mesta, det är glass i någon form. Även om man egentligen är proppmätt efter all god julmat så finns det ändå alltid plats för lite lite glass. Därför serverade jag en efterrätt med rån under julhelgen.

Efterrätt med rån

Rån (kallas också rullrån) ger mig minnen från när jag var liten, då mormor ofta hade rån hemma och bjöd oss barn på saft. Och kanske är det en mera norrländsk ”kaka”? Jag får nog lov att läsa på lite mera om rån helt enkelt.

Det här året hade jag fått tag i en låda med rån, både vanliga – med kardemumma och ett tredje lager med saffransrån. Lyxigt att få tre olika smaker i en och samma låda. Till dessa goda rån serverade jag en god vaniljglass (från svenska Sia) och en salt kolasås. Enkelt och väldigt gott!

Salt kolasås

3 dl grädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
50 smör
2 tsk japansk soja

Mät upp grädde, strösocker, ljus sirap och smör i en kastrull och koka under omrörning tills kolasåsen når 107-110 grader, ca 10-15 min. Tips – ju vidare kastrull, desto fortare går det.

Ta kastrullen av plattan och tillsätt soja. Rör om och låt svalna.

Efterrätt med rån

När det är dags för servering så skopar du snygga kulor av glassen och häller kolasås ovanpå. Snyggt och enkelt att servera en efterrätt med rån, glass och denna goda kolasås.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar