Att baka några enkla kakor under veckan och ha fikabröd klart inför helgen, det är perfekt. Oavsett om man bara ska vara hemma och ta en fika eller om man ska iväg och tar fikat på sin utflykt. Jag hade en påse lakrits från min senaste Smakbox och tänkte att det borde bli gott i en laddning lakritskolakakor med lemon curd.
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat (alternativt 1 tsk bakpulver)
1 msk vaniljsocker
Ca 65 g lakrits
Lemon curd
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Blanda ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Hacka din lakrits i mindre bitar och lägg ner. Fyll sedan på med vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop till det blir en deg. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum och skapa ett grunt dike i mitten. Lägg lite lemon curd i detta dike och sätt in plåten i ugnen.

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan kakorna är varma. Om de hinner svalna för mycket så blir de ganska hårda och det blir svårt att få jämna och snygga snitt.


