Att ha något fikabröd på helgen är väl gött ändå? Helst hemmabakat om du frågar mig men att ta en fika på stan är också nice. Jag har precis bakat en tigerkladdkaka till helgens fika men frågan är om jag inte tjuvsmakar en bit redan ikväll?
Jag har sett bilder här och där men utgick helt enkelt från mitt eget recept på kladdkaka och gjorde en tigerkladdkaka. Bara att varva den ljusa och den mörka smeten så det blir ett fint mönster.
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1,5 msk kakao
en nypa salt
0,5 tsk vaniljsocker
Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form – oftast spänner jag fast ett bakplåtspapper i botten och sen klär jag även kanterna med papper – Tips! Den här gången smörade jag min form och bröade med riven kokos.
Smält smöret i en kastrull, ta den från värmen och blanda först ner socker. Rör om så sockret får smälta i det varma smöret. Fortsätt med ägg och vetemjöl och rör om så allt blandas. Dela upp smeten i två bunkar och rör ner vaniljsocker i den ljusa smeten och kakao i den mörka smeten. Även gott med en nypa salt i chokladsmeten. Häll nu lite av den ljusa smeten i formen och och fortsätt med samma mängd chokladsmet. Fortsätt så tills all smet är slut och sätt in ugnsformen i ugnen.

Ca 15-20 min i ugnen, men håll lite koll och ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är ju att den ska vara kladdig i mitten. Helt ok att ställa den i kylen någon timme, så den hittar sin rätta form.
