Midsommar närmar sig med stormsteg och det är mycket som ska hinna planeras inför helgen. Inte minst mat och att alla vill äta lite extra gott, och kanske är efterrätten viktigast? Jag säger bara: Kladdkaka funkar alltid! En kaka som går snabbt att svänga ihop, alla tycker om den och den passar utmärkt ihop med både jordgubbar och grädde.
Här kommer ett klassiskt recept som du alltid kan ha i bakfickan.
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form – oftast spänner jag fast ett bakplåtspapper i botten och sen klär jag även kanterna med papper – Tips!
Smält smöret i en kastrull, ta den från värmen och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med kakao, vetemjöl och vaniljsocker och blanda igen. Häll ner smeten i formen och sätt in i ugnen.
Ca 15 min i ugnen, men håll lite koll och ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är ju att den ska vara kladdig i mitten. Helt ok att ställa den i kylen någon timme, så den hittar sin rätta form.


Så (även om det är några dagar kvar) jag hoppas att ni ska få en avslappnad och skön midsommar. Och kom ihåg till alla årets högtider: Kladdkaka funkar alltid!
Om ni gillar tanken på kladdkaka men vill ha lite mera smaksättning än en klassisk kladdkaka, så kan ni kolla in hela mitt arkiv här. Det har blivit några kladdkakor under åren – alla är såå goda!