Jag måste få slå ett slag för Confiterade körsbärstomater. Alltså tomater kokta i fett. Tänk att redan goda tomater kan bli så mycket godare? Saga har pratat om att confitera rätt länge, men det har inte blivit så att jag har provat. Nu har jag bara hunnit snudda vid ämnet och gjort en form körsbärstomater, men jag lovar dig – det här var inte sista gången.
1 förpackning körsbärstomater, min var på 350 g
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
Färsk timjan
Salt & peppar
Sätt ugnen på 100-125 grader. Lägg ut tomaterna tätt tätt i en ugnsform och tillsätt lika delar balsamvinäger och olja. Peta ner bitar av vitlök mellan tomaterna och även färsk timjan. Toppa med salt och peppar.
Sätt in i ugnen dryga timmen och ta sedan ut formen och låt tomaterna svalna i oljan. Fiska upp tomaterna och använd till en god pasta, att lägga på en smörgås tillsammans med mozzarella, burrata eller fetaost osv. Oljan kan du återanvända som salladsdressing. Såå himla goda tomater!