Jag gillar att lyxa till det i vardagen och äta gott alla dagar. Sådan vardagslyx behöver absolut inte bestå av dyra råvaror utan man kan göra lite extra av ganska billiga råvaror. Denna gång vill jag tipsa om en räksoppa som lillördagsmys som vi njöt av på vår inglasade balkong tillsammans med ett gott bageribröd. Kanske är inte sommaren slut riktigt än?
Bageribröd förresten, jag tycker verkligen att ni ska unna er ett bageribröd då och då. Det är inte dyrare jämfört med vad du kan köpa i affären om du tar med att du får ett bröd utan tillsatser och bakat av bagarna i det bageriet. Plus att det är mycket godare förstås!
Soppan har jag skrivit om förut men den är också så bra så den går att upprepa hur många gånger som helst. Det är bara räkost i själva soppan – och sen gör du som du vill med räkorna som jag har som garnering. Det går utmärkt att äta soppan utan garnering också.
1 stor morot eller 2 mindre
1 liten gul lök
olja
5 dl vatten
1 msk hummerfond
150 g räkost
1 dl creme fraiche
Ev Mjölk och vetemjöl som redning
Cayennepeppar alt citronpeppar
Räkor
Creme fraiche
Riv moroten grovt samt hacka löken. Häll ner i en kastrull med lite olja i botten. Fräs grönsakerna någon minut innan vatten och fond/buljongtärning hälls på. Låt koka några minuter tills moroten är mjuk och mixa sedan soppan slät.
Fyll på kastrullen med mjukost och creme fraiche, och låt koka upp. Krydda med peppar och häll eventuellt på redning så den tjocknar till sig lite. Dra kastrullen av sidan och lägg i räkorna. Det räcker om de blir varma, de behöver inte kokas. Vid serverng så är det också gott att lägga lite creme fraiche på toppen.
Njut av denna goda räksoppa som lillördagsmys eller kanske som fredagsmiddag? Gott oavsett!


